Красимир Вълчев: Заплатите на учителите трябва да се увеличат двойно до 2021 г.

09:50, 26 окт 18 / Култура 25 1719 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

През 2021 г. учителските заплати трябва да бъдат увеличени двойно. По тази идея продължава да се работи усилено, каза в министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Това, което е сигурно до момента, е, че през следващата година учителските заплати ще се увеличат с 20%.

"Необходимо е учителската заплата да бъде над средната за страната, дори 120% над средната за страната, след двойното увеличение през 2021 г. очакваме дори тя да бъде 125% от средната за страната. Това, което можем да кажем за тази година е, че тя за пръв път от много години, десетилетия, ще надвиши средната за страната. По-точно следващата година, когато бъде реализирано това увеличение. Имаме близо 450 млн. лв. ръст на средствата за образование, от които над 400 млн. за предучилищното и училищно образование, нещо което нямаме като аналог в предходните години, освен миналата година и тази", уточни Вълчев.

Предстои подписването на регламент към колективния механизъм, с който да се уточни къде с колко точно ще бъдат увеличени учителските заплати. Вътрешните правила в отделни училища дават възможност за някои учители да бъдат увеличени с повече заплатите.

"Допълнителни средства имаме за малките и отдалечени общини, където при равни други условия е по-трудно да се привлекат младите специалисти. Също така предоставихме допълнително средства за училищата и детските градини, в които има концентрация на деца от уязвими групи, където трябва да се полагат много повече усилия, за да се осигури тяхното развитие", каза още министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама