Зимата иде! Ето няколко съвета как да се справите с нея

11:00, 26 окт 18 / Любопитно 25 14872 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Зимата идва! Не, за съжаление не само в прочутия сериал "Игра на тронове" идва зимата. Тя с пълна скорост вече наближава и на яве. И освен студ, носи и повече тъмнина.

Но независимо дали мразите или обичате зимата, ето няколко съвета, които да ви поддържат в тонус през студените дни.

Как да подготвим съзнанието си?

Мрачното настроение през зимните месеци не е непознато за никого от нас, но за някои това може да е породено от биологични причини. Сезонната депресия е афективно разстройство, при което хора, които иначе са в добро психично здраве през по-голямата част от годината, проявяват симптоми на депресия при смяна на сезоните, най-често през зимните месеци.

Учените все още предстои да кажат по какъв начин действа тази депресия, но има редица теории, основани на липсата на слънчева светлина, която влияе върху фазите на съня ни.

Д-р Космо Холстръм от Британския кралски колеж по психиатрия обяснява, че това може да е свързано с "природния феномен на хибернация", както и на хормона мелатонин.

Методите за справяне с това състояние, добавя той, включват употребата на т.нар. лайтбоксове или светлинни кутии (които имитират слънчевата светлина) и чести посещения на по-слънчеви и топли държави. Дори само 30 минути на ден с лайтобокс биха били достатъчни, за да се почувства разлика в настроението.

Но подпомагането на настроението не зависи само от времето - подобряването на начина на живот чрез здравословен хранителен режим и упражнения също има влияние.

Как да подготвя тялото си?

Добрият хранителен режим и упражненията прогонват и болестите, свързвани със зимните месеци. Съветите на специалистите са честа консумация на плодове, зеленчуци и мляко - млечните продукти съдържат протеини, витамин А и В12, както и калций. Всичко това изключително подпомага имунната система.

Зимните зеленчуци - моркови, пащърнак, цвекло, ряпа - са перфектни или печени, или смлени, или като част от супа.

Консумирането на здравословни закуски, съдържащи фибри и зърнено-житни култури, също може да помогне да се държат болестите надалече.

Изключително важно в борбата със зимната умора е да се излиза на слънчева светлина колкото е възможно повече. Добър метод срещу умората е и медитацията.

За онези, които не се страхуват да излязат навън, има изобилие от възможности за разведряване - ски,  шейни, походи в планината, кънки на лед и дори горещи извори.

Мнозина обаче (без да има изненадани) биха предпочели да прекарат свободното си време далече от студа.

Какво да правим тогава?

В Дания е популярна концепцията "hygge" (произнася се хюга) - тайната на датчаните за щастието. Хюга е изкуството да се създава топла и уютна атмосфера или удобство и задушевност.

Хюга е основният аспект на вашия подход към живота, обяснява датският антрополог Йепе Троле Линет. И това се отнася много добре за начина, по който гледаме на зимата, добавя той.

Същността се състои в това по какъв начин хората са свързани един с друг. "Обръщайте внимание на другите, давайте им нужното време, почивайте заедно и оставете малко от работната дисциплина или фитнеса настрана", съветва експертът.

Да оставим фитнеса настрана? Няма проблеми!

Така че онези, които ще търсят своята собствена хюга през идващите студени месеци, ще е добре да наблегнат на срещи в местните кръчми край камината, коледни песнопения с приятели и горещи силни напитки. Всичко е позволено, стига да го вършите с хората, които обичате.

Не обичате да се социализирате?

Тогава отново почерпете опит от северните страни и опитайте päntsdrunk (във Финландия го наричат kalsarikänni), което буквално означава "взимане на питие вкъщи, сам, в собственото си бельо".

Това е повече от забавление във Финландия. Превърнало се е в толкова неизменна част от културата на страната, че Министерството на външните работи дори го описва в наръчника за Финладия.

Финладският писател Миска Рантанен обяснява, че концепцията идва от начина, по който местните хора са се справяли с дългите и тъмни зими, когато не са искали да излизат на студа отвън, за да се видят с приятели. Вместо това са оставали вкъщи и са пиели.

Явно за всекиго има по нещо през зимата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама