Коралови рифове са застрашени и от плъхове

11:40, 25 окт 18 / Любопитно 25 1933 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Коралови рифове са застрашени не само от глобалното затопляне, но също от плъхове, сочат резултатите от изследване, цитирани от БТА, като цитира изследване, публикувано в сп. Nature.

Плъховете, които били транспортирани с кораби до редица тропически острови преди повече от 200 години, не вредят директно на коралите, а стават причина за верига от вредни последствия на сушата и в морето. "Като изяждали птици и яйцата им, плъховете съсипали популации морски птици върху 90 на сто от архипелазите в света", заяви ръководителят на изследването, морският еколог Ник Греъм от Ланкастърския университет в Англия. То сравнило едни острови, на които има много плъхове, с други, на които няма подобни гризачи.

"Там, където има плъхове, в небето не летят птици", поясни Греъм. "На тези острови цари спокойствие. Ако отидете на остров, на който няма плъхове, небето над него ще гъмжи от морски птици, ще е шумно и ще има миризма на гуано. Именно гуаното или по-скоро липсата му оказва влияние върху коралите", уточни той.

Големите популации птици на острови, където няма плъхове, произвеждат гуано, което обогатява почвата с азот. Той си проправя път до морето, където е от полза за коралите и други организми, включително рибите.

Изследването на архипелага Чагос в Индийския океан установило, че рибите са с 50 на сто повече около острови, на които няма плъхове.

"Рибите в кораловите рифове са уникални - осигуряват им функции, които им помагат да останат здрави - отбеляза ученият. - Те почистват водораслите, така че да могат да израснат нови корали."

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама