Какво кара водораслите в морето да растат по-бързо?

19:00, 23 окт 18 / Любопитно 25 966 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една от причините за затварянето за туристи на прочутия Maya Beach на остров Пхи Пхи Ле в Тайланд, където е сниман филмът „Плаж“ с Леонардо ди Каприо, е високото съдържание на урина в крайбрежните води, което на свой ред се отразява изключително негативно на водораслите и коралите.

Според допитване, проведено през 2014 г., половината от британците уринират в морето или океана. Те смятат това за напълно нормално, пише вестник „Телеграф“, цитиран от БГНЕС.

Урината се състои на 95% от вода и съдържа натриеви йони и хлорид – същите химични вещества, които правят морската вода солена, но в по-ниска концентрация. Също така в нейния състав влизат и остатъци от лекарства, включително антибиотици.

„Именно тези вещества могат да повлияят на водораслите, карайки ги да растат по-активно, и на коралите, които в резултат на това не получават необходимите количества слънчева светлина“, заяви Стефани Уайр, морски еколог и старши научен сътрудник в организация по опазване на околната среда.

Също така експертът подчертава, че хормоните, използвани в противозачатъчните таблетки, попадащи с урината в морската вода, могат да променят поведението на рибите. Те могат да потиснат тяхната способност да се размножават.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама