Откриха кораб на 2400 години на дъното на Черно море край Варна

14:00, 23 окт 18 / Любопитно 25 5680 Шрифт:
Topnovini

Най-старият кораб на планетата, който е лежал непокътнат на дъното на Черно море повече от 2400 години, е открит от англо-български екип учени. Това съобщи в. „Таймс“.

Според карта, публикувана от изданието, корабът е открит югоизточно от Варна, на дълбочина 2,09 км. Той е имал екипаж от 15-25 души. 

23-метровият кораб, смятан за древногръцки, е открит с напълно здрави мачта, рул и няколко запазени гребла на дълбочина от около 2 000 метра. Липсата на кислород в тази дълбочина е запазило кораба от деструкция, твърди изследователският екип.

"Предполага се, че корабът е от периода, когато Спарта и Атина са водили битки по вода и суша в борба за надмощие в Древна Гърция.  Разположен на около два километра под морското равнище, е нещо, което никога не бих си помислил за възможно", казва професор Джон Адамс, главният изследовател в Черноморския археологически проект.

"Това ще промени нашето разбиране за корабостроенето и мореплаването в древния свят".

През последните три години именно този екип открива общо 67 потопени кораба в Черно море. Сред тях е търговски кораб на Римската империя, който датира от 200 г. пр.н.е.

Друго интересно откритие е от времето на Византийската империя, построен около 800 година. Сред находките има средновековен италиански кораб и няколко кораба от Османската империя, датиращи от 16-18 век.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама