Във Франция ще следят за нарушения по пътя с четириметрови радари

21:00, 22 окт 18 / Свят 25 1209 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция пуска в действие мегамощни радари. Четириметрови ултрамодерни кули ще стряскат нарушителите по пътищата на страната.

Машините са оборудвани с високотехнологични камери с резолюция 36 милиона пиксела (най-високата резолюция, съществуваща на пазара) и ще могат да снимат едновременно 32 автомобила, предава NOVA.

Капацитетът на радарите ще позволява да бъдат заснети в детайли нарушения от различен тип – превишена скорост, преминаване на червено, неспазване на дистанция, забранени изпреварвания и шофиране без колан.

На различни места във Франция вече работят експериментално прототипи на радарите „чудовища”, като предварителните резултати са повече от задоволителни.

Любопитна подробност е, че по пътищата на страната ще бъдат инсталирани и лъжливи радари. Това означава, че не всяка кула на пътя ще разполага със записващо устройство. Местата на камерите ще бъдат променяни периодично. Средно на четири кули ще се пада по една камера, а останалите инсталации ще бъдат празни.

През следващите месеци поетапно ще бъдат разположени 445 радара, а плановете са до края на 2020 г. техният брой да достигне до 1200.

Високотехнологичните машини са част от крутите мерки на френското правителството за ограничаване на броя на жертвите на пътя. През юли Франция намали максималната скорост за движение по второкласните пътища до 80 км/ч, а по-рано увеличи драстично глобите за нарушители.

Въпреки че новите мерки са обект на полемики, фактите са красноречиви – смъртността по пътищата на страната е намаляла с 15% за последната година.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама