Кои вещества са ни нужни за дълъг живот?

19:40, 22 окт 18 / Здраве 25 1907 Шрифт:
Topnovini

Медици от Детската болница в Окланд, САЩ, заключиха, че оптималното ниво на редица витамини, минерали и други съединения намалява риска от преждевременна смърт, удължава живота и гарантира добро здраве в напреднала възраст, съобщава сайтът MedicalXpress, цитиран от БТА.

По думите им, жителите на развитите държави, включително 70 процента от американците, изпитват недостиг на едно или няколко важни за организма вещества. Макар недостигът на витамини да не е толкова голям, че да предизвика скорбут или рахит, учените са уверени, че витаминният дефицит е с дълготрайни последствия. Витамин D, омега-3 ненаситените мастни киселини и магнезият са необходими компоненти на ензими, които участват във възстановяване на ДНК, гарантират доброто здраве на кръвоносните съдове и предотвратяват окислителния стрес.

При недостиг на витамини и минерали организмът е принуден да изразходва ограниченото им количество за поддържане на жизненоважни функции и репродуктивното здраве, вместо за други потребности. У засегнатите от хроничен недостиг на витамин К и селен се произвеждат по-малко ензими, които допринасят за доброто здраве на артериите. В резултат се повишава рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови болести.

Учените смятат, че редица вещества, чиято роля за поддържане на жизнените функции не е толкова очевидна, на практика са необходими за голямата продължителност на живота. Сред въпросните вещества са таурин, ерготионеин, пиролохинолинхинон, както и каротиноидите лутеин, зеаксантин, ликопен, алфа- и бета-каротин, бета-криптоксантин и астаксантин. Добавянето им в храната и здравословната диета могат да допринесат за предотвратяване на хронични заболявания и преждевременно стареене.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама