Тръмп и Ердоган обсъдиха по телефона убийството на Джамал Хашоги

08:10, 22 окт 18 / Свят 25 1235 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В телефонен разговор президентите на Турция и Съединените щати са постигнали съгласие, че убийството на журналиста Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, трябва да бъде осветлено. Това съобщиха от канцеларията на турския президент.

"Двамата лидери Реджеп Ердоган и Доналд Тръмп се съгласиха, че случаят със саудитския журналист трябва да бъде изяснен във всеки един аспект", добави източник от президентството.

Тръмп заяви в събота, че към този момент не е доволен от саудитските обяснения, а по-късно втвърди позицията си, като каза в интервю за „Вашингтон пост“, че „очевидно е имало подвеждане и лъжи“.

Турският президент вече обеща да разкрие подробности за разследването във вторник, на среща с представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието в парламента. Засега Ердоган до голяма степен запазва мълчание по въпроса, въпреки че турски проправителствени вестници публикуваха информация за група от 15 души, за която се твърди, че е пристигнала в Истанбул специално с цел да чака Хашоги в консулството.

Турските власти са поставили под 24-часова полицейска защита годеницата на убития саудитски журналист Джамал Хашоги, съобщи Анадолската агенция.

Журналистът, който е и американски гражданин и работеше за "Вашингтон пост", изчезна на 2 октомври, след като влезе в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, за да получи документи за предстоящата си сватба. Рияд призна за убийството, но официални представители заявиха, че не знаят как точно е станало то и къде е тялото на Хашоги.

Саудитският външен министър Адел ал Джубейр определи убийството на журналиста като "огромна грешка", както и коментира, че отговорните ще бъдат наказани. Отношенията между Вашингтон и Рияд ще "превъзмогнат" случая Хашоги, изтъкна още саудитският първи дипломат.

В съвместно изявление Франция, Германия и Великобритания призоваха за спешно изясняване на обстоятелствата около смъртта на саудитския журналист. Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Берлин няма да изнася оръжия за Саудитска Арабия, докато продължава неяснотата около случилото се с Джамал Хашоги.

Стана ясно и че след изчезването на журналиста, Саудитската фондова борса е изгубила около 4%. Чужди инвеститори са продали саудитски акции на чиста стойност 1 милиард и 100 милиона долара през седмицата до 18 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама