Без напредък в преговорите за Brexit

07:40, 18 окт 18 / Свят 25 1033 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В преговорите за Brexit няма постигнат достатъчен напредък и затова извънредна среща на върха през ноември няма да има. За това се разбраха държавните и правителствени ръководители на страни от ЕС на работна вечеря по време на първия ден от срещата на върха, в която участва и премиерът Бойко Борисов.

Октомври беше първоначално крайният срок да бъде постигнато споразумение между Великобритания и ЕС. Главният преговарящ Мишел Барние е осведомил европейските лидери, че на този етап това не е възможно.

Британският премиер Тереза Мей все пак е уверила колегите си, че споразумение е възможно. За реалистичен срок обаче вече се смята декември. Ако и до тогава Лондон и Брюксел не постигнат договореност по въпроса, свързан с границата между Ирландия и Северна Ирлания, Великобритания ще напусне Европейския съюз без споразумение.

"Работим много през последните няколко седмици и дни и нощи с британските делегации, за да постигнем всеобхватно споразумение за оттеглянето (на Великобритания от ЕС)", отбеляза главният европейски преговарящ Мишел Барние. "Все още не сме постигнали такова", призна в същото време Барние и добави: "Нуждаем се от време, нуждаем се от много повече време. Ще продължим да работим през следващите седмици спокойно и търпеливо".

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да направи каквото може, за да помогне на Европейския съюз да постигне споразумение с Великобритания за Brexit. Тя заяви, че иска "добри отношения с Великобритания". "Щяхме да сме щастливи, ако сделката за излизането бе готова. Вместо това ние сме готови на 90%. Но аз ще се заема с въпросите в добър дух и ще опитам всичко за постигане на споразумение. Това би било най-доброто решение и за двете страни", каза Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон увери, че "не сме толкова далеч от сделка". "Постигнахме голям напредък за Brexit, сега е време да постигнем споразумение", отбеляза той.

Австрийският канцлер Себастиан Курц, чиято страна е ротационен председател на ЕС, изрази надежда за сключване на сделка "през следващите седмици или месеци". "Няма причина за драматизиране на ситуацията за Brexit, нищо не подсказва, че преговорите ще се провалят", подчерта Курц.

Ще настоявам по никакъв начин да не се промени координацията и работата между европейските и английските служби, заяви Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди началото на работна вечеря във формат ЕС-27. Премиерът посочи, че английските служби са изключително добри в сферата на сигурността и даде за пример борбата с контрабандата, тероризма и организираната престъпност.

Той изрази надежда да не се стига до сценарий, при който Обединеното кралство да излезе от ЕС без споразумение. „Изключително важно е за българските граждани, които живеят във Великобритания и за английските граждани, които живеят в България, да намерим възможно най-добрия изход за всички. Не бива да се подвеждаме по емоциите, защото след това ще страдат хиляди хора, а и със сигурност ще се отрази на финансите, икономиката, на всичко в Европа“, каза Борисов.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама