Как смартфоните увреждат кожата ни

20:45, 15 окт 18 / Любопитно 25 524 Topnovini
1

По повърхността на мобилните телефони се носят поне 10 пъти повече бактерии, отколкото се намират дори в обществените тоалетни. Когато ги поставим в близост до ушите, много от тези бактерии влизат в контакт с кожата ни. Експертите казват, че когато видят хора с пъпки само от едната страна на лицето, това може да бъде знак за продължително държане на телефона до кожата и в резултат се причинява акне. За да предотвратят евентуалните пъпки и нарушения по кожата, специалистите препоръчват редовно почистване на телефоните, за да се избегне прехвърлянето на бактерии и замърсявания. По-благоприятно е също да се говори с Bluetooth слушалки, вместо да се доближава телефонът до лицето.

 

Отделно синята светлина, която излъчват екраните, може да доведе до преждевременно стареене. Прекалено синята светлина ускорява процеса на окисление, което води до хиперпигментация. Оксидативните ефекти предизвикват увреждане на кожната бариера, което я прави по-склонна към бръчки, линии, неравности и отпускане. Синята светлина се нарича още високоенергийна видима светлина и е много опасна, защото прониква в кожата по-дълбоко, отколкото слънчевите лъчи. За момента няма големи превантивни лечения за потенциалните ефекти от вредната светлина на смартфоните, твърдят учените.

Все пак съветват да се носят слънчеви очила и дори да се покриват лицата и шията, ако телефоните се използват навън, тъй като в допълнение на ултравиолетовите лъчи, процесите на стареене се ускоряват. За целта е направен експеримент, с който се показва, че колкото по-близо държим устройствата до нас, се увеличава и негативният ефект от слънчевите лъчи, тъй като при наличие на светлина, изсветляваме екраните на смартфоните, за да виждаме по-ясно.Все още няма проучвания, които да доказват, че синята светлина е свързана с причиняване на рак на кожата. До известна степен проблемът може да се предотврати с прием на антиоксиданти, които неутрализират вредите от свободните радикали. Изследователите отбелязват, че тази светлина присъства и в телевизионните и компютърните екрани, в резултат на което трябва да се предпазваме и от тях.

Ключови думи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 125 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.