Консумирайте повече пълномаслени млечни продукти, вижте защо

11:45, 12 окт 18 / Здраве 25 1987 Шрифт:
Topnovini

Британски учени установиха, че хората, които ядат пълномаслени млечни продукти, като кашкавал, сметана и кисело мляко, по-рядко развиват диабет тип 2, съобщи в. "Дейли мейл", предаде БТА.

Учените от университета на Кеймбридж са обработили данните за 63 600, обхванати от 16 изследвания. Те проследили доброволците 20 години. В началото всички били здрави, а към края 15 000 развили метаболитното заболяване. Участниците са изследвани за биомаркери на млечните мазнини, които са показател, че човекът консумира млечни продукти.

Във всяко от изследванията учените анализирали отношението между биомаркерите за млечните мазнини и риска от развиване на диабет тип 2. Те установили, че участниците с най-висока концентрация на такива биомарекри са с най-малка опасност от диабет тип 2, с 30% по-ниска, отколкото при хората, консумиращи най-малко млечни продукти.

Изследването не е целяло да установи кои млечни продукти са с най-голям профилактичен ефект.

Миналият месец учени от университета "Макмастър" в Канада обявиха, че три порции млечни продукти дневно намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

Като една порция те посочиха чаша прясно или кисело мляко, 15 гр кашкавал, чаена лъжичка масло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама