Омбудсманът: Всички организации подкрепят законопроекта за хората с увреждания

10:30, 12 окт 18 25 1786 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха включени в окончателния вариант на Закона за хората с увреждания, като всички организации го подкрепиха. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред БНТ и изрази надежда, че законът ще бъде обнародван до края на ноември.

Основните положения, за които хората с увреждания се борят, бяха включени в окончателния вариант на Закона за хората с увреждания, заяви омбусманът Мая Манолова. Многократно текстовете по него бяха променяни, като ключовите положения в тях Манолова очерта като: индивидуалната оценка за всеки човек с увреждане; подкрепа за трудова заетост; центрове за защитена заетост; национална програма за лична мобилност и достъпна среда.

"Предвидени са средства за адаптиране и устройство на работното място за човек с увреждане. Ще има национално финансиране от фондове и програми, с които оперира Агенцията за хората с увреждания, за да се предоставят средства на работодателите за адаптиране на работното място", обясни Манолова.

За работодателите се включват задължителни квоти да приемат хора с увреждания, но се правят нужните уговорки, че те са съобразени с квалификацията и доколко естеството на труда е подходящо за тях.

"Това е един от спорните проблеми в законопроекта. По настояване на работодателсдките организации и социалния министър бяха включени алтернативни възможности - ако един работодател няма възможност да организира работно място поради някакви специфични условия или няма подходящ човек с увреждане, да компенсира с други мерки, като например да купува продукция, произведена от специализирани предприятия, в които работят хора с увреждания", уточни Манолова.

Омбудсманът изрази увереността си, че бизнесът в България е „социално ангажиран“.

Всички организации подкрепиха законопроекта за хората с увреждания, увери Мая Манолова. Следващата стъпка е заседанието на Тристранния съвет, заедно със синдикати и работодатели, а след това ще премине през Министерския съвет, като следващия петък ще бъде внесен в Народното събрание. Депутатите са поели ангажимент да приемат закона максимално бързо, увери Мая Манолова.

"Ако наистина си удържат на думата, това може да се случи до края на ноември", смята тя.

Бюрократичната машина в България е бавна и нечувствителна. Така коментира бавната реформа в Закона за семейните помощи за деца, който предстои да бъде разгледан на второ четене в НС. "Става дума за 6000 деца, какво може да се подкрепи? Една година чакахме законът да бъде внесен", наблегна Манолова.

Тя отправи апел към депутатите да гласуват предложението да отпадне подоходния критерий, така че всички деца, независимо колко пари получава единият останал родител или настойник, да получат подкрепа от държавата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама