Звезден рожденик: Хю Джакман

09:20, 12 окт 18 / Любопитно 25 1049 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува актьорът Хю Джакман и навършва 50 години!

Хю Майкъл Джакман е австралийски театрален и филмов актьор и продуцент, носител на награди „Сатурн“, „Еми“, „Златен глобус“, две награди „Тони“ и две награди „Сателит“, номиниран е за „Оскар“ и „БАФТА“. Известен е преди всичко с ролята си на Върколака в поредицата „Х-Мен“.

През 2008 е определен от списание People за „Най-секси жив мъж в света“. Освен актьор, Джакман е и добър певец и танцьор с многобройни роли в мюзикъли. През 2004 печели Награда Тони за „най-добра мъжка роля“ в мюзикъла „Момчето от страната Оз“ (The Boy from Oz).

Роден е на 12 октомври 1968 в Сидни, в семейството на английски емигранти, като най-малкото от четири деца. Когато е на 8, родителите му се развеждат и майка му се връща в Англия. Всички деца остават да живеят с бащата в Австралия.

Като ученик Джакман се занимава активно с баскетбол и даже е капитан на училищния отбор. По-късно се записва в Университета в Сидни да учи журналистика и се дипломира като бакалавър. Още преди да завърши обаче, разбира че журналистиката не го интересува, за разлика от театъра, и през 1991 се записва на театрални курсове.

Джакман дебютира в телевизията в австралийския сериал „Корели“ през 1994. На снимките на сериала се запознава и с бъдещата си съпруга Дебора-Лий Фърнес.

Следващите четири години Джакман играе в различни мюзикъли („Сънсет булевард“, „Красавицата и звяра“, „Оклахома“ и др.) на сцените в Сидни и Лондон.

През 2000 е избран от Брайън Сингър за ролята на Върколака в Х-мен, измествайки Дъгрей Скот. Първоначално съпругата му го убеждава да се откаже от филма, тъй като смята че е неподходяща за него. За щастие Хю не я послушва и се превръща в световна звезда с филма.

През 2001 е поканен да партнира на Мег Райън в романтичната комедия „Кейт и Леополд“. За ролята на аристократа чаровник Леополд е номиниран за Златен глобус. Същата година снима и Парола: Риба меч с Джон Траволта. След кратък период, през който отново се посвещава на мюзикълите, Джакман се завръща на голям екран през 2003 с Х-мен 2и Ван Хелсинг (2004). През 2006 го гледаме в „Престиж“ и „Х-мен 3“ а през 2008 участва в суперпродукцията „Австралия“ с Никол Кидман.

Х-мен Началото: Върколак, 4 тия филм от поредицата за Х-мен излиза през 2009 и освен главната роля, Джакман е и продуцент.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама