Бисер Петков: Пресилено е законът за хората с увреждания да се нарече осакатен

13:45, 02 окт 18 25 2450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Малко се пресилва твърдението, че законопроектът за хората с увреждания е осакатен или е претърпял радикална промяна." Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на протеста на майките на деца с увреждания.

Протестът ще се проведе в 13 града в страната. Основната причина за новото недоволство е липсата на отделен закон за личната помощ.

Петков е категоричен, че основните неща в законопроекта, които бяха договорени през последните месеци между министерствата и хората с увреждания, са запазени.

Според социалния министър по препоръка на Министерството на финансите са отпаднали два фонда - Фонд заетост на хора с увреждания и мобилност и Фонд достъпна среда. Средства за тези дейности обаче били предвидени във финансовата обосновка на законопроекта.

"Другата бележка, която беше съобразена, е че не би следвало в законопроекта да има препратка към несъществуващи закони, т.е. има се предвид законопроекта за личната помощ и това също беше възразено чисто от правно-техническо естество", обясни социалният министър.

"Необходимо е съгласие и затова вчера решението на съвета беше да се отложи разискването. От една страна ние се надпреварваме с времето, бързаме, за да придвижим, от друга страна има сериозни възражения, че от това страда качеството, че е възможно да не се съобразят всички важни неща в този законопроект", коментира още Петков.

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не одобри варианта на Закона за хората с увреждания. Всички организации, включително и национално представителните, се обявиха против.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама