Бисер Петков: Пресилено е законът за хората с увреждания да се нарече осакатен

13:45, 02 окт 18 / Здраве 25 1540 Topnovini
1

"Малко се пресилва твърдението, че законопроектът за хората с увреждания е осакатен или е претърпял радикална промяна." Това заяви пред bTV министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в отговор на протеста на майките на деца с увреждания.

Протестът ще се проведе в 13 града в страната. Основната причина за новото недоволство е липсата на отделен закон за личната помощ.

Петков е категоричен, че основните неща в законопроекта, които бяха договорени през последните месеци между министерствата и хората с увреждания, са запазени.

Според социалния министър по препоръка на Министерството на финансите са отпаднали два фонда - Фонд заетост на хора с увреждания и мобилност и Фонд достъпна среда. Средства за тези дейности обаче били предвидени във финансовата обосновка на законопроекта.

"Другата бележка, която беше съобразена, е че не би следвало в законопроекта да има препратка към несъществуващи закони, т.е. има се предвид законопроекта за личната помощ и това също беше възразено чисто от правно-техническо естество", обясни социалният министър.

"Необходимо е съгласие и затова вчера решението на съвета беше да се отложи разискването. От една страна ние се надпреварваме с времето, бързаме, за да придвижим, от друга страна има сериозни възражения, че от това страда качеството, че е възможно да не се съобразят всички важни неща в този законопроект", коментира още Петков.

Националният съвет за интеграция на хората с увреждания не одобри варианта на Закона за хората с увреждания. Всички организации, включително и национално представителните, се обявиха против.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани