Жена, похарчила 16 милиона паунда в "Хародс", трябва да докаже произхода на парите си

07:50, 11 окт 18 / Свят 25 1999 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жена, която е похарчила 16 милиона паунда за десетилетие в лондонския магазин "Хародс", сега трябва да докаже произхода на парите си. Името й беше съобщено, след като тя загуби битката в съда да не бъде разкривана самоличността й. Тя се казва Замира Хаджиева, родом от Азербайджан и съпруга на бивш банкер, съобщи Би Би Си.

55-годишната Хаджиева стана първата „жертва“ на новия британски закон за борба с корупцията, като загуби делото да остане анонимна с аргумента, че обществото трябва да узнае истинските факти.

Ако не успее да обясни източника на своето богатство пред Върховния съд, тя е изправена пред опасността да загуби дома си на стойност 15 милиона паунда, разположен в близост до "Хародс", както и голф игрище в графство Бъркшър.

Тя трябва да предостави на Националната агенция за борба с престъпността ясни документи как тя и съпругът й, Джахангир Хаджиев (бивш председател на Управителния съвет на Международната банка на Азербайджан), могат да си позволят огромния си дом в скъпия лондонски квартал "Найтсбридж".

Джахангир Хаджиев е бил осъден през 2016 година на 15 години затвор за участие в голяма финансова измама, при която от Международната банка на Азербайджан са изчезнали милиони.

Адвокати на Хаджиев са заявили, че той се е скарал с управляващото семейство в Азербайджан и е платил цената за това. Замира Хаджиева е получили позволение от Хоум офис да живее във Великобритания, съгласно визовата схема за заможни инвеститори.

От Агеницията смятат, че има милиарди паундове „мръсни пари“, инвестирани в британски недвижими имоти, но е почти невъзможно притежателите да бъдат обвинени в „пране на пари“, поради липсата на доказателства.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама