Нюйоркчани вече могат да избират "Х" за неутрален пол

14:30, 10 окт 18 / Любопитно 25 1269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хора, които са родени в Ню Йорк и не се идентифицират като мъже или жени, вече могат да изберат трета полова категория "X" на своите удостоверения за раждане. Кметът Бил де Бласио подписа закон, с който Ню Йорк става петото място след Калифорния, Орегон, Вашингтон и Ню Джърси, което приема това. Три щата и Вашингтон разрешават шофьорска книжка с неутрален пол.

Транссексуалните настояват правителства да позволят по-лесно да се променят идентификационните документи, за да съответстват на половата идентичност.

Според тях категориите мъже и жени са форма на дискриминация срещу транссексуалните хора и им слагат етикети против волята им.

Законът в Ню Йорк позволява хора да променят своите удостоверения за раждане от "M" или "F" на "X" с клетвена декларация, не се изисква документ от лекар.

"Тази промяна може да изглежда малка, но е монументална. Представете си да се налагате отново и отново да се обяанявате на разни хора. Бъдещите поколения не трябва да страдат", коментира Таня Асапанса-Джонсън Уокър.

Удовлетвореният за пол при сертификат за раждане следва закон от 2014 г., който позволява на транссексуални хора в Ню Йорк лесно да променят пола на своите удостоверения за раждане от мъже на жени или обратно. Сега те могат да изберат и трета опция.

Въпросът за това, какво се случва, когато друг щат не признае определението "X", се очаква да се разбере в съдилищата.

За да промени пола на паспорта си, правителството на САЩ изисква от лекар да потвърди, че лицето е преминало клинично лечение. Досега има само мъжки или женски обозначения в паспортите, но районен съд в Денвър постановява, че Държавният департамент не може да откаже паспорт, който е неутрален по пол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама