В дискусията за здравословното хранене можем да чуем различни мнения от специалисти как и как продуктите трябва да бъдат приготвени и в какви конкретни комбинации и дози да бъдат консумирани.
Разбира се най-важни са плодовете и зеленчуците. И макар че повечето хора смятат, че всички те трябва да бъдат обелени, преди да бъдат изядени, всъщност някой от тях трябва само да измиете, преди да консумирате.
Ето кои плодове и зеленчуци са по-полезни с кората.
Ябълки
В обелката на този вкусен плод се съдържа голямо количество пектин – фибри, които подпомагат метаболизма, понижават лошия холестерол и кръвната захар и поддържат теглото ви.
Моркови
Морковите са богати на полиацетилени – химично съединение, което в момента се изследва обстойно заради потенциала си да убива човешки ракови клетки в епруветки. Те могат да имат противогъбични, антибактериални и анти-възпалителни свойства. Полиацетилените се намират основно в горния слой на зеленчука, така че оставете белачката настрани.
Картофи
В кората на картофите се съдържат повече фибри, желязо и фолиева киселина, отколкото в месестата част.
Краставици
Обелените краставици имат по-малко калций, магнезий, фосфор, калий, витамин А и витамин К, отколкото тези с обелка. Плюс това почти всички фибри на краставицата се намират във външната ѝ част, а сърцевината ѝ съдържа основно вода.
Грозде
Макар че гроздето е сред най-тежките летни плодове (за отглеждането му се използват повече пестициди, от който и да било друг плод), не махайте ципата на зрънцата. Тя съдържа ресвератрол – полифенолен фитоалексин с високо антиоксидантно действие, важен за сърцето и мозъка, който спира действието на вредните свободни радикали и забавя развитието на рака, пише zdraverto.bg
Добави коментар