МВФ намали прогнозата си за световния ръст за първи път от 2016 г.

13:40, 09 окт 18 25 1651 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път от повече от две години Международният валутен фонд (МВФ) намали прогнозата си за световния икономически растеж. Фондът посочва като причина ескалиралото търговско напрежение и фактори на развиващите се пазари, съобщават световни агенции.

Преди ежегодната си среща в Бали, Индонезия, фондът прогнозира световната икономика да се разшири с 3,7 на сто през тази и следващата година. Преди три месеца прогнозата беше 3,9 на сто. За първи път Международният валутен фонд понижава прогнозата си от юли 2016 г.

Въпреки че световната икономика е на път да достигне разширяването като през миналата година - най-силната година от 2011 г., новата прогноза говори за отслабване, което се дължи на проблеми на развиващи се пазари като Бразилия и Турция. Като друг фактор се посочва търговската война между САЩ и Китай.

Ако търговската война продължи, световният икономически ръст ще продължи да се свива, предупреждава фондът. Прогнозите са да падне с повече от 0,8% до 2020 г.

През следващата година в Китай могат да отчетат спад на производството от повече от 1,6 на сто, а в САЩ - 0,9 на сто.

Фондът намали прогнозата си за американския растеж през следващата година до 2,5 на сто, което е с 0,2% по-малко в сравнение с прогнозата от юли. Организацията запази прогнозата си за американския растеж за тази година на ниво 2,9 на сто.

Международният валутен фонд също намали прогнозата за икономическия ръст на Китай в резултат на митата до 6,2 на сто през 2019 г., което с 0,2% надолу в сравнение с прогнозата от преди три месеца.

Еврозоната ще се разшири с 2% през тази година. МВФ намалява прогнозата си с 0,2% в сравнение с юли, което е в резултат на по-слабия растеж през първата половина на годината.

Фондът прогнозира и свиване на икономиките на Аржентина, Бразилия, Иран и Турция.

Финансовите министри и гуверньорите на банките на 189-те страни членки на МВФ се събират в Бали тази седмица на ежегоден форум, на който ще участва и Световната банка.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама