МВФ ще увеличи заема за Аржентина със 7 милиарда долара

09:30, 27 сеп 18 25 1828 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международния валутен фонд се съгласи да увеличи със 7 милиарда долара своя кризисен заемен пакет в опит да възвърне увереността на аржентинската икономика. Това заяви финансовият министър на южноамериканската страна Николас Джовне.

Договорът "ще позволи на страната да остави зад себе си турбулентния път, в който беше последните няколко месеца", заяви Джовне по време на пресконференция с директора на МВФ Кристин Лагард. Това е било договорено в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Лагард каза, че целта на програмата е да помогне на Аржентина "да посрещне предизвикателствата" и да подкрепи най-уязвимите групи от населението.

Аржентина поиска помощ от Международния валутен фонд заради тежкото финансово състояние, в което е изпаднала. През август аржентинското песо отбеляза най-големия си дневен спад от близо три години, обезценявайки се със 7% за един ден. Централната банка на Аржентина се намеси, като продаде част от резервите на страната от американски долари. Мярката обаче не проработи и нуждата от външно финансиране стана наложителна.

През тази година инфлацията достигна 25%, а икономиката е нараснала само с 2,9% през 2017 г. Междувременно пазарните реформи се извършват бавно.

През 2001-2002 г. Аржентина преживя икономически срив, който доведе милиони аржентинци от средната класа до бедност. Тогава страната изпадна в неплатежоспособност и валутният борд в страната се провали. Аржентина успя да се издължи на МВФ през 2006 г. и оттогава финансите в страната са се променили драстично.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама