МВФ ще увеличи заема за Аржентина със 7 милиарда долара

09:30, 27 сеп 18 / Икономика 25 1186 Topnovini

Международния валутен фонд се съгласи да увеличи със 7 милиарда долара своя кризисен заемен пакет в опит да възвърне увереността на аржентинската икономика. Това заяви финансовият министър на южноамериканската страна Николас Джовне.

Договорът "ще позволи на страната да остави зад себе си турбулентния път, в който беше последните няколко месеца", заяви Джовне по време на пресконференция с директора на МВФ Кристин Лагард. Това е било договорено в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Лагард каза, че целта на програмата е да помогне на Аржентина "да посрещне предизвикателствата" и да подкрепи най-уязвимите групи от населението.

Аржентина поиска помощ от Международния валутен фонд заради тежкото финансово състояние, в което е изпаднала. През август аржентинското песо отбеляза най-големия си дневен спад от близо три години, обезценявайки се със 7% за един ден. Централната банка на Аржентина се намеси, като продаде част от резервите на страната от американски долари. Мярката обаче не проработи и нуждата от външно финансиране стана наложителна.

През тази година инфлацията достигна 25%, а икономиката е нараснала само с 2,9% през 2017 г. Междувременно пазарните реформи се извършват бавно.

През 2001-2002 г. Аржентина преживя икономически срив, който доведе милиони аржентинци от средната класа до бедност. Тогава страната изпадна в неплатежоспособност и валутният борд в страната се провали. Аржентина успя да се издължи на МВФ през 2006 г. и оттогава финансите в страната са се променили драстично.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашия коментар беше успешно пуликуван!
Ключови думи