Община Пловдив застана срещу разширяването на кариерите над Белащица

11:05, 09 окт 18 25 1026 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Пловдив изрази несъгласие с разширяването на кариерите над Белащица. Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев е изпратил писма до министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на околната среда и водите Нено Димов, на здравеопазването Кирил Ананиев и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, заради множеството сигнали, получени от жители на Пловдив и околни населени места.

В писмата инж. Тотев настоява за прекратяване процеса по издаване на разрешение за отдаване на концесия за добив на строителни материали в участък „Калоян“ от находище „Белащица“ на площ 50,534 дка, както и несъгласие за предоставяне на разрешение за търсене и проучване на подземни богатства в площите „Сантала“ и „Сантала 2“.

Експертното мнение е, че това ще окаже кумулативно въздействие върху околната среда и човешкото здраве, пише инж. Тотев. Сред мотивите е близостта на кариерите в землището на с. Белащица, които се намират на около 10 км южно от Пловдив и на приблизително 3 км от землищната граница на община Пловдив. Наличието им се явява фактор за замърсяването на атмосферния въздух на населените места около находището, включително върху качеството на околната среда и на територията на община Пловдив.

Жителите на близките населени места се оплакват от замърсяване на атмосферния въздух и високи нива на шум вследствие на многогодишния добив на инертни материали в региона, а пътят, по който те се транспортират, минава през жилищни зони.

Търсенето, проучването и разработването на нови добивни площи в района би довело до необратими последици за ландшафта, би влошило състоянието на компонентите на околната среда и би застрашило екологичното равновесие в региона, пише още в писмата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама