Пореден протест срещу каменните кариери в Белащица

12:30, 12 юли 18 25 919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Тази вечер в центъра на село Белащица, община „Родопи“, отново ще се проведе протест в подкрепа на каузата „СТОП на КАРИЕРИТЕ в БЕЛАЩИЦА“. 

Гражданското недоволство на живущите в селата е във връзка с инвестиционно предложение на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД да разшири кариерата за добив на мрамор за трошен камък в участък „Калоян“ на находището за 25 години. Приблизителната площ на двете кариери в находище Белащица е 53 хектара и обхваща източните била на Родопа планиана, като природата е унищожена, а планинските хребети са превърнати в пустиня, предава БНР.

Инициативният комитет на Белащица сезира многократно с официални писма и подписки местните органи на властта, в които настоява за защита здравето на населението и подкрепа на исканията им за прекратяване на процедурата на фирмата-концесионер поради катастрофалните последици за околната среда и вредите за здравето на живущите в региона. До момента официални отговори няма.

На събитието тази вечер са поканени кметът на община Родопи г-н Пламен Спасов и председателят на Общински съвет Родопи г-жа Галина Вълева, за да представят предприетите мерки от тяхна страна в защита на интересите на своите избиратели и жители в региона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама