Определиха вероятността от съществуване на извънземна цивилизация

08:40, 09 окт 18 / Любопитно 25 5168 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Радиотелескопът Аресибо
Радиотелескопът Аресибо

Учени от Федералния политехнически институт в Лозана, Швейцария, разработиха статистически модел, който позволява да се определи вероятността да бъде открита извънземна цивилизация в Млечния път, съобщи БТА, като цитира сайта Phys.org.

Заключенията на учените са, че ако човечеството не открие източник на радиосигнали в радиус 40 000 светлинни години, в галактиката най-вероятно няма други освен нас.

Физикът Клаудио Грималди използвал теоремата на Бейс, която позволява да се определи вероятността от събития, които са статистически свързани с други, вече станали събития. Например въз основа на липсата на източници на извънземни радиосигнали на определено разстояние от Земята може да се прецени възможността да съществува технологично развита цивилизация на по-голяма дистанция.

Следователно, ако астрофизици не открият следи от извънземни в радиус 1000 светлинни години, вероятността Земята да остане в зоната на достъп за радиосигнали от други галактики ще е над 10%-на. В този случай радиотелескопите просто не са достатъчно чувствителни, за да открият радиосигналите.

Ако обаче дори една цивилизация е в пределите на въпросния радиус 1000 светлинни години, вероятността да съществува друга в различна част от Млечния път се повишава до почти 100%. Но досега учените са изследвали пространство, което не надвишава 40 светлинни години.

Методът на Грималди освен това отчита единствено възможността за контакт с подобна на нашата цивилизация, но не и с разумни същества, които са в по-нисък стадий от развитието си или вървят по алтернативен път на развитие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама