Звезден рожденик: Бруно Марс

09:20, 08 окт 18 / Любопитно 25 1570 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува певецът Бруно Марс и навършва 33 години!

Питър Джийн Ернандес (роден на 8 октомври 1985 година), познат със сценичния си псевдоним Бруно Марс, е американски певец, автор, хореограф и продуцент. Той е познат с участието си в песните „Nothin' on You“ на B.o.B, и „Billionaire“ на Travie McCoy, както и с неговия световен хит-сингъл „Just the Way You Are“. Той също участва в написването на хитове като „Right Round“ на Фло Райда. На 4 октомври 2010 излиза дебютният му албум Doo-Wops & Hooligans. Бруно Марс прави няколко песни, които се радват на голям брой посещения в сайта за видео споделяне YouTube – такива са „The Lazy Song“, „Grenade“, „It Will Rain“ и „Mirror“ с участието на Лил Уейн.

На 11 декември 2012 г. излиза вторият му студиен албум „Unorthodox Jukebox“. Първият сингъл се казва „Locked Out of Heaven“ и излиза на 1 октомври 2012 г. Песента става номер 1 в класациите на много държави. На 15 януари 2013 г. излиза вторият сингъл от албума When I Was Your Man, който пожънва същия успех като първия сингъл. На 10 май 2013 г. е издаден третия сингъл, който се казва „Treasure“. Бруно Марс казва в своята уеб страница, че на 25 август 2013 г. на Наградите на MTV за видеоклипове за 2013 ще изпълни четвъртия сингъл от „Unorthodox Jukebox“,Gorilla На 56-тата церемония на наградите Грами на 26 януари 2014 г. албумът печели приза за Best Pop Vocal Album.

Роден е в Хонолулу на Хавайските острови. Семейството му е музикално. Първите докосвания на Марс с музиката датират от ранна възраст, и той изпълнява в различни музикални заведения в родния си град, докато е още подрастващ. Завършва гимназия и отива в Лос Анджелис, за да прави кариера в музиката. Прави авторски екип, наречен Смийзингтонс. Има неуспешен опит за развитие с Мотаун Рекърдс, но през 2009 г. подписва с Атлантик. Изработва си положителна репутация като солов изпълнител, след като допринася с гласа си за песните Nothin'On You на Би-Оу-Би и Billionaire на Трави Маккой, които имат световен успех, и за които той, заедно с тях, пише извивките. Продуцентската формула на Марс му разрешава, на него и на продуцентския му екип, да работят с арсенал от музиканти от различни жанрове.

Дебютният му студиен албум, наречен Doo-Wops & Hooligans, е издаден през 2010 г. Той стига номер три в Билборд 200, подкрепен от световните номер-едно сингли Just the Way You Are и Grenade, както и от сингъла The Lazy Song. Албумът е номиниран за 7 награди Грами, от които печели „Най-добро поп вокално изпълнение“ за Just The Way You Are. През 2011 г. издава песен, която се върти единствено по радиостанциите, наречена I Was Only Dancing. Вторият му албум, Unorthodox Jukebox, излиза през 2012 г. и се изкачва до първа позиция в САЩ, Обединеното кралство и други международни музикални пазари. Той печели награда Грами за „Най-добър поп вокален албум“. Албумът дава международните сингли Locked Out of Heaven, When I Was Your Man и Treasure.

По време на певческата си кариера, Марс се сдобива с 2 награди Грами, а от албумите му се продават 11 милиона копия и 68 милиона от синглите му. За четири от синглите му се счита, че са сред най-добре продаваните сингли на всички времена. Марс се счита за един от най-успешните индивидуални музиканти в света, достигнал 5 номер-едно сингъла в Хот 100 на Билборд от началото на кариерата му през 2010 г. насам, което е по-бързо от кой да е друг певец от Елвис Пресли насам. През 2011 г. Марс е обявен от списанието Тайм за един от „100-те най-влиятелни личности в света“. През 2014 г. той е поставен под номер 1 на класацията Форбс "30 под 30 [-годишни]". Марс е също така номиниран за „Топ музикант на годината“ през май 2014 г. на Музикалните награди на Билборд.

В цялата си музикална кариера Бруно Марс има 2 Грами награди от цели 18 номинации.

Роден е под името Питър Джийн Ернандес на 8 октомври 1985 г. в Хонолулу, град на Хаваите, и отрасва в квартала Уайкики в Хонолулу. Той е син на Питър Ернандес и Бернадет (Бърни) Сан Педро Байо (р. 14 август 1957 г. в Манила, умира на 1 юни 2013 г. в Хонолулу). Баща му е наполовина пуерториканец, наполовина ашкеназки евреин (от Украйна и Унгария), и е по начало от Бруклин, Ню Йорк. Майката на Марс пристига в Хавай от Филипинските острови, когато е още дете, и е от филипински произход, с далечно испанско родство. Родителите му се запознават на спектакъл, в който майка му е танцьорка на хула (традиционен хавайски танц), а баща му изпълнява перкусиите. На 2-годишна възраст, той е наречен Бруно от баща си, тъй като прилича на професионалния борец Бруно Самартино.

Марс е едно от общо 6 деца и произлиза от музикално семейство, което го излага на микс от реге, рок, хип хоп и ритъм енд блус. Освен, че е танцьорка, майка му също пее, а баща му използва музикалните му способности, за да пее рокендрола на Литъл Ричард. Чичото на Марс е имитатор на Елвис Пресли, и той окуражава три-годишния Марс да прави изпълнения на сцената. Марс също започва да изпълнява песни на величия като Майкъл Джексън, Айли Брадърс и Темптейшънс. На 4 години, той започва да пее пет дни в седмицата за семейната група Лов Ноутс, с която става известен на острова като имитатор на Пресли. През 1990 г. е включен в Мидуийк като Малкия Елвис, и получава малка роля във филма Honeymoon in Vegas.

Времето, прекарано в имитации на Пресли, както и неговите изпълнителски техники, оказват голям ефект върху музикалната еволюция на Марс. Той по-късно се захваща за китарата, тъй като е вдъхновен от Джими Хендрикс. През 2010 г. той също така признава, че хавайските му корени и музикалното му семейство са влияние в музиката му. Той обяснява как „Израстването в Хаваите ме направи човека, който съм днес. Имах много представления в Хаваите с групата на баща му. Всеки в семейството ми пееше, всеки свиреше на инструменти...Просто бях заобграден от това.“. Когато влиза в гимназия „Президент Теодор Рузвелт“, той се включва в групата Скул Бойс. През 2003 г., малко след завършването на гимназията, той се мести в Лос Анджелис, Калифорния, за да почне професионално израстване. Тогава той е на 17 години. Той приема сценичното си име от прякора, който баща му дава най-накрая – „Марс“ – тъй като "Имах чувството, че нямах [никакви] пици, а и много момичета казваха, че не живея на този свят, и така май излезе, че съм от Марс."

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама