Звезден рожденик: Димитър Туджаров - Шкумбата

11:09, 06 окт 18 / Любопитно 25 2219 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува българският комик Димитър Туджаров, по-известен като Шкумбата и навършва 64 години!

Шкумбата е роден на 6 октомври 1954-а година в Петрич.
Още преди промените, по време на социализма, чрез своя хумор той успява да изразява чувствата и отношението на хората към правителството и строя, а след 10 ноември 1989-а година става още по-полулярен.

Димитър Туджаров – Шкумбата е признат за един от най-добрите български комици. Със своя оригинален хумор и артистичност, той успява да привлече вниманието на публиката в много страни по света.

Шкумбата е един от първите българи, които следват западния модел на one man show представление и го лансират пред българска публика. Освен като комедиант, той е известен и като най-добрият имитатор на някои личности от политиката и шоубизнеса през 80-те.

През комунистическия период – време на строга цензура и преследване на „инакомислещите”, той, през призмата на хумора, успява да изрази чувствата и отношението на хората към правителството и строя. Изпълненията му, записвани на касeти от почитатели, се предават от ръка на ръка. И преди официално да се качи на сцената, Шкумбата получава народното признание и любов.

След 10 ноември, 1989-а година Шкумбата продължава да твори свеж и завладяващ хумор и популярността му нараства. Допринася много за развитието на българския Шоубизнес , особено в сферата на хумора.

Шкумбата е съавтор на концепция и бъдещ проект за изграждане на Културно-информационен център за българите в САЩ. Първата му филмова роля е във филма „Дисонанси” (1981г.) на режисьора Александър Раковски, продуциран от БНТ.

Прякорът му Шкумбата е наследство на баща му. Петричани така наричат синджира, който се образува при наливане на 64-градусова ракия в чаша. Иначе казано – серт човек.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама