Борисов: Изграждаме българско училище в Одеса и украински културен център в София

16:25, 05 окт 18 / Политика 25 1933 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Договорихме се с кмета на Одеса и президента Порошенко да направим българско училище в Одеса и украински културен център в София“, съобщи министър-председателят Бойко Борисов в словото си по повод 160-годишнината от гимназията „Г. С. Раковски“ в Болград. Той присъства на тържеството заедно с президента на Украйна Петро Перошенко, както и с вицепрезидента Илияна Йотова, заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Пред участниците в тържествата, премиерът Борисов обяви още, че е взето решение 30 деца от Болградската гимназия да посетят София, а петима преподаватели от училището да преминат допълнителна квалификация у нас. Тези дейности ще бъдат финансирани със средства от бюджета на българското министерство на образованието.

Премиерът припомни, че с решение на Министерския съвет от юни тази година е отпусната безвъзмездна финансова помощ в размер на 150 000 лв. за материално-техническо обезпечаване на учебния процес в гимназията в Болград.

Борисов заяви, че с украинския президент са обсъдили и перспективи за реализирането на конкретни инфраструктурни проекти. „Тези пътища ще направят тази свързаност, която е необходима и за бизнеса, стокооборота между двете страни се увеличава непрекъснато“, подчерта българският премиер.

В словото си по повод юбилея на гимназията в Болград, президентът Порошенко изрази благодарност към Борисов за ползотворните разговори днес и постигнатите договорености по съвместни проекти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама