Бот на Sony си присвои композиция на Бах

18:20, 05 окт 18 / Любопитно 25 1036 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Музикалната компания Sony Music Entertainment се замеси в скандал, след като свали от Фейсбук видео на пианиста Джеймс Роудс, в което той изпълнява композиция на Йохан Себастиан Бах.
Клипът, който трае малко над минута, бе премахнат временно от социалната мрежа след подадено оплакване от Sony за нарушени авторски права. Според жалбата 47 секунди от видеото представляват композиция, която според компанията й принадлежи.

По-късно Роудс се свързва с продуцентската фирма, като обяснява, че той сам е носител на всички права, свързани с видеото. След като легендарният композитор е починал през 1750 г., неговите произведения могат да бъдат изпълнявани свободно от всеки, без да нарушават авторството му, поне от средата на 19-и в. насам. Въпреки това Sony първоначално не приема подобно обяснение и не оттегля оплакването си, а видеото на музиканта остава свалено от Фейсбук. Причината за това се крие във факта, че компанията работи с ботове за откриване на публикации, нарушаващи правата й като собственик на звукозаписи. Алгоритъмът не пресмята обаче колко време е отминало от смъртта на реалния автор на произведението, в което се корени и въпросният скандал.

След като Роудс поставя въпроса в лични имейли към представители на Sony Music Entertainment и Sony Classical, оттам отчитат тази подробност и възвръщат видеото с изпълнението му в мрежата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама