Как да откажем сладкишите

09:00, 07 окт 18 25 1916 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вредата от захарта и прекомерната консумация на сладко е честа тема когато става въпрос за здравословно хранене. Оказва се трудна задача да променим навиците си и да постигнем желаните резултати. Добрите новини са : организмът ни има нужда само от 10 дни, за да се адаптира и да се освободи от пристрастяването към захарта, пише Bright Side

Какво е нужно да направим през тези 10 дни:

1. Не пийте калории

Всяка кутийка сок или бутилка безалкохолно съдържат безсрамно количество захар. Представете си, че изсипвате захарницата право в устата си. Не звучи приятно. Освен това не дава на тялото ви нищо друго, освен остро покачване на нивата на кръвната захар и теглото. Заменете с минерална вода – прочиства, утолява жаждата, не вреди.

2. Яжте храни, богати на протеини и много зеленчуци

Протеините не покачват нивата на кръвната захар, но снабдяват организма с енергия и продължително чувство за ситост. Яйца, риба и пилешко са добри източници на протеини. За вегетарианците това са бобовите храни, соята и ядките.

Други храни, които помагат за регулиране на кръвната захар, са зеленчуците (с изключение на картофите) Всичко останало е позволено: зеле, тиквички, краставици, домати и т.н. Не забравяйте и свежите зелени салати. Зеленчуците и бобовите растения дават нужните въглехидрати, които не покачват рязко кръвната захар и се преработват в енергия, а не в мазнини.

3. Не забравяйте мазнините

Хората, които искат да се хранят здравословно, често напълно се оказват от продуктите, които съдържат мазнини. А това не е препоръчително. Здравословните мазнини потушават апетита, балансират нивата на кръвната захар и като носят много други ползи за здравето. Просто трябва да ги избираме правилно. Стремете се към ненаситени мазнини от растителен произход: зехтин, ядки, авокадо.

4. Бъдете готови за спешни случаи

Всеки е посягал към вредни храни, когато няма време да се нахрани нормално. В подобни случаи грабваме първото, което ни попадне – хамбургери, бисквити, тестени закуски. През тези 10 дни целта е да имате подръка здравословни продукти за подобни ситуации: пригответе си малка кутия и носете в нея ядки, сушени плодове, хрупкави сухари. Накратко, всичко което не се разваля дълго време и в необходимия момент засища и дава енергия.

5. Дишайте

Гладът е желанието бързо да погълнем нещо сладко често е признак за стрес. Дихателните упражнения помагат за регулиране на стресовия хормон кортизол. Правете по пет вдишвания преди всяко хранене. Ще се изненадате, но това наистина работи.

6. Спете добре

Некачественият сън води до липса на енергия. В подобни случаи чувстваме неустоимата нужда да грабнем нещо сладко, защото е най-бързият начин да си доставим енергия. Опитвайте се да спите по 8 часа на денонощие. Тялото ви ще ви благодари, а гладът за сладко ще намалее.

Ако следвате тези правила в продължение на 10 последователни дни, сладкарските витрини ще спрат да ви изкушават. Дори и най-любимите ви бонбони на масата няма да ви отклонят от правия път.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама