Звезден рожденик: Сюзан Сарандън

09:20, 04 окт 18 / Любопитно 25 963 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Днес рожден ден празнува актрисата Сюзан Сарандън и навършва 72 години!

Сюзън Сарандън, родена на 4 октомври 1946 г., е американска актриса, носителка на наградата Оскар. Тя е една от най-отявлените бунтарки и политически активистки в Холивуд. Получава смъртни заплахи заради протестите си срещу войната в Ирак заедно с Джейн Фонда, Шон Пен и дългогодишния си партньор Тим Робинс.

Сарандън започва кариерата си през 1970 г. във филма „Джо“, преди да се появи в сапунена опера A World Apart (1970-71). През 1975 г. тя участва в култовата класика на филма The Rocky Horror Picture Show. Тя е номинирана за Оскар за най-добра актриса за „Атлантик сити“ (1980), „Телма и Луиз“ (1991), „Миро Лоренсо“ (1992) и „Клиентът“ (1994), преди да спечели за Осъденият на смърт идва (1995). Тя също така е спечелила Наградата БАФТА за най-добра актриса в главна роля за Клиента и на артистите Screen, награда на Гилдията за най-добра актриса за Осъденият на смърт идва.

Сарандън е родена в Джаксън Хайтс, Куинс, Ню Йорк. Тя е най-голямата от девет деца с родители Ленора Мари Крисионе (1923) и Филип Лесли Томлин (1917 – 1999), рекламен изпълнителен и телевизионен продуцент и певица в нощен клуб. Тя има четири братя: Филип младши, Тери, Тим и О'Брайън и четири сестри:. Мередит, Бони, Аманда и Миси. Баща ѝ е с английски, ирландски и уелски произход. От страна на майка си, тя е от италиански произход, с предци от районите на Тоскана и Сицилия. Израства в Едисън, Ню Джърси, където завършва гимназията Едисън през 1964 г. След това тя продължава в Католическия университет на Америка, 1964 – 1968 и завършва бакалавърска степен по драма като работи с преподавателя по драма и треньор отец Джилбърт В. Хартке (Gilbert V. Hartke).

Докато е в колежа, тя се запознава със своя съученик Крис Сарандън и двойката се жени на 16 септември 1967 г. Те се развеждат през 1979 г., но запазва фамилното си име Сарандън. След това тя има връзка с Луи Мал. Сарандън е имала връзка с музиканта Дейвид Боуи около времето, когато работят заедно по филма The Hunger (1983), която тя описва като „наистина интересен период“. В средата на 1980-те Сарандън се среща с италианския режисьор Франко Амури, от който има дъщеря – актрисата Ева Амури, родена на 15 март 1985 г. От 1988 до 2009 г. Сарандън е във връзка с актьора Тим Робинс, с когото се запознава, докато са на снимките на „Бул Дърам“, 1988 г. Те имат двама сина – Джак Хенри (роден на 15 май 1989 г.) и Майлс Гътри (роден на 4 май 1992 г.). На 1 март 2014 г. излиза документалният филм Storied Streets, продуциран от Сарандън и режисиран от Джак Хенри Робинс. Филмът се занимава с бездомните в Съединените щати.

През 2006 г. Сарандън и десет роднини, включително тогавашният ѝ съпруг Тим Робинс и синът им Майлс пътуват в Уелс, за да издирят родословието си. Тяхното пътуване е документирано от Би Би Си Уелс в програмата Coming Home: Сюзън Сарандън .Голяма част от същото изследване и съдържанието е включено в американската версия на „Кой мислиш, че си?“. Тя получава наградата „Ragusani Nel Mondo“ през 2006 г. по повод сицилианските ѝ корени, които са от Рагуса, Италия. Сарандън е съсобственик на клуба по пинг-понг от Ню Йорк SPIN и клона му в Торонто.

Сарандън се разделя с Робинс през 2009 г. След разпадането на връзката им тя веднага започва връзка с Джонатан Бриклин, син на Малкълм Бриклин. Те работят по салоните за пинг-понг заедно. Сарандън и Бриклин се разделят през 2015 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама