Храни, които намаляват възпалителните процеси в организма

10:00, 07 окт 18 25 2059 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съществуват два вида възпаление, според продължителността на проява: остро и хронично. В повечето случаи става въпрос за хроничния тип. Хроничното възпаление е свързано със заболявания като диабет, затлъстяване или сърдечни заболявания. То може да се прояви заради начина на живот, инфекция или диета.


Прекалената консумация на наситени мазнини, които се намират в животинските продукти и в някои растителни масла, довеждат до възпаления в организма. За да се намали или предотврати възпаление, може да се консумират някои от следните храни.


• Млякото е продукт, който съдържа полезни бактерии, благодарение на които се предотвратява появата на възпаление в червата. То има противовъзпалителни свойства, като същевременно подобрява имунната система в чревния тракт.


• Тъмнозелените зеленчуци са други храни, които могат да помогнат при възпаление. Някои от тях са например спанак или броколи. Те съдържат множество витамини и имат антиоксидантно действие, което помага да се контролират възпаленията в организма. Другата причина тези зеленчуци да са толкова ефективни при такива състояния, е че имат високо съдържание на витамин К, който има противовъзпалителни свойства. Освен това е полезен за сърцето и костите.


• Плодовете също влизат в списъка за намаляване на възпаленията. Те оказват положително влияние върху кръвната захар, така че дори диабетиците могат да ги консумират всекидневно. Голямото им съдържание на флавоноиди е свързано и с предпазването от хронично възпаление.


• Куркумата е подправката, която има противовъзпалително свойство. Причината е основният ѝ компонент куркумин. Освен заради това ценно свойство, куркумата се препоръчва и за превенция на рак и болестта на Алцхаймер.


• Други храни, които са изключително здравословни, но не толкова предпочитани, са лещата и фасулът. Те съдържат растителни протеини, множество фибри и въглехидрати. Богати са и на минерали, които помагат за успокояване на възпаленията в тялото.


• Не на последно място са сьомгата, пъстървата, орехите, лененото семе, тиквените семки и зехтинът, които са мощни противовъзпалителни храни заради голямото си съдържание на омега-3 мастни киселини.


• Тъмният шоколад също намира приложение тук. Проучвания доказват, че хората, които ядат умерено такъв шоколад, имат по-ниски показатели на възпаление, спрямо тези, които изобщо не го консумират.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама