Какво се случва с “Господарите”? Скандалите с предаването не спират

14:21, 02 окт 18 / Общество Сподели в: 25 39875 Topnovini Автор: Topnovini
1
2
3

Краят на миналата седмица бе белязан от скандални видеоматериали, разкриващи как репортерът на “Господари на ефира” Димитър Върбанов манипулира разследване срещу склад, в който използват хранителни продукти с изтекъл срок на годност. За да засили внушението на обекта, репортерът внуши, че е бил бит от служителите на склада. Кадри от охранителните камери обаче показаха, че той сам пада и лежи, имитирайки последствията от нанесен му побой.

След скандала, от екипа на “Господари на ефира” отрекоха да са знаели предварително за манипулацията. По техните думи, никога от екипа им не е тръгвала информация, че Върбанов е бил бит.

Както първо ТОПНОВИНИ показа, кешовете от Google и постовете от членове на екипа и продуцентската компания, показват точно обратното. Междувременно и до ден днешен не стана ясно как Новините на НОВА са приели на доверие информацията от “Господари на ефира” и защо пуснаха обекти на сайта и в новинарската емисия, от които става ясно, че Върбанов е бит. Във вчерашния епизод на предаването Димитър Върбанов поднесе извиненията си и получи наградата “Златен скункс”.

Не става ясно обаче каква санкция очаква операторът на екипа, който също участва в постановката, режисирайки репортера. Нещо повече - операторът намества ръката му за по-добър кадър и вика полиция.

Продуцентите на предаването не дадоха отговор на няколко основни въпроса:

  1. Защо смениха тезата си от “Върбанов е бит” на “упражнена е агресия срещу Върбанов”? Как по веригата Върбанов-“Господари на ефира”-Нова телевизия се стигна до тезата, че репортерът е бит?
  2. Разполагали ли са със суровия материал? Ако това е така и репортажът е монтиран в офисите на “Господари на ефира”, значи продукцията е знаела за какво става дума всъщност.
  3. Ако “Господари на ефира” нямат суров материал или Върбанов сам е монтирал материалите си - то какъв механизъм за контрол на качеството и спазване на основните журналистически принципи е изработен в екипа?
  4. Какви мерки ще предприеме екипът на шоуто, за да гарантира коректността на публиистичните си материали?

 

Освен продуцентите на “Господари на ефира” отговор на тези въпроси може да даде и Люба Ризова, която от 2015-а е консултант именно на разселдващия екип на предаването.

В последните дни из жълти и недотам жълти медии се появиха хипотези за предстояща смяна на шефа на новините в bTV Венелин Петков. Според информациите именно Ризова се гласи да се върне на поста, който освободи след като Павел Станчев стана директор в телевизията. Дали е вярно - още не знаем, но е показателно и мълчанието на консултанта на “Господари на ефира”.

И докато този скандал отшумява из социалните мрежи започват да излизат още примери за спорни публицистични материали на предаването.

Бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров днес сподели в личния си профил притеснителни съмнения и документи, свързани с друг репортер на предаването. Копираме думите му без редакторска намеса:

В Пловдив има една ПР-ска фирма - "Студио Густо" ЕООД. Едноличен собственик и управител е Илиян Емилов Велков. Не се сещате кой е той ли? "Густо ми е, Велков", репортерът в Пловдив на "Господари на ефира", това е той. През 2016 г. тази ПР-ска фирма подписва 18-месечен договор с Медицинския университет в Пловдив за информационни услуги за над 7000 лв. Свършва срока на договора и през февруари 2018 г. в "Господари на ефира" се появяват поредица от предавания, които обвиняват Медицинския университет-Пловдив и ректора, чийто подпис иначе стои под този договор за обслужване от ПР-ската фирма на "Густо ми е, Велков" на същия този университет, в продаване на дипломи на гръцки студенти. 

Не Ви ли се струва подозрително и маааалко, ама много малко, съмнително?

 


До момента от екипа на “Господари на ефира” няма коментар по темата.

Сподели в:

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани