Скандалът продължава: Излъгаха ли още веднъж "Господари на ефира"?

19:45, 28 сеп 18 25 3961 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Жалко за Върбанов, но каквото си надробиш, това сърбаш! Някои хора явно не си дават сметка каква отговорност носят пред обществото, работейки в екипа на Господарите!!! Дали в състояние на афект или поради глупост, тези действия на Върбанов са предателство спрямо труда на целия екип на "Господари на Ефира"! Поздравявам брат ми за бързото и категорично решение! В подобни ситуации място за шикалкавене няма! Истината винаги е само една!

С тези думи продуцентът Магърдич Халваджиян коментира казуса с "побоя" върху репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов. Редакцията на ТОПНОВИНИ запази оригиналния правопис и само подчерта важните думи в поста на Халваджиян.

Именно заради тях решихме да проверим каква е единствената истина по случая; кой не си дава сметка каква отговорност носи пред обществото; подведена ли е Нова телевизия, за да твърди през медийните си платформи, че Върбанов е бит и ако да - от кого.

От пускането на скандалните кадри от видеокамерите около склада във Велико Търново, където Димитър Върбанов "падна" екипът на ТОПНОВИНИ тръгна по горещи следи в интернет пространството, за да види опитва ли се някой да "замаже" положението. Повод за това ни даде и официалната позиция на "Господари на ефира", споделена и на сайта на предаването. В нея се казва:

До този момент нито „Господари на ефира“, нито Димитър Върбанов са твърдели, че Върбанов е бил бит по време на разследване в склад за хранителни стоки. При разпространение на информацията по случая, в медиите бяха употребени много сензационни изрази като „жестоко пребит“ и „тежък побой“, които за щастие се оказаха силно преувеличени, което заявихме още вчера.

Ето какво показа обаче проверката ни.

Започнахме от фейсбуук-профила на самия Димитър Върбанов. Последният публичен пост в него (към момента на подготовка на статията) бе този:

Скъпи приятели, 

Благодаря ви за подкрепата! Тя е много важна за мен! Съжалявам, че не мога да отговоря веднага на всички, но по препоръка на лекарите трябва да почивам и да не стоя пред телефон и компютър поне в следващите часове. Изследванията са добри и ще се оправя бързо. Нашето разследване по случая ще продължи! Надявам се този път институциите да реагират адекватно!

Интересно, ако репортерът ще се оправи бързо и изследванията му са добри (нещо, което не отрича по същество тезата за физическа агресия), защо лекарите му дават подобни препоръки? Те важат със същата сила за човек, който е прекарал осемчасов работен ден в колцентър.
До този момент обаче можем да говорим, че този пост и поведението на Върбанов просто създават впечатление, че е бил бит. Каквото впечатление създаде и постът на колегата му Ева Веселинова. Същият, който репортерката в "Господари на ефира" и коментатор в "На кафе" изтри.

Но дотук в краткото ни разследване никъде не е казано директно, че Върбанов е бит. Освен в медийните платформи на Нова Броудкастинг Груп.

Затова решихме да проверим какво е положението в други профили, свързани с "Господари на ефира". Така попаднахме на официалния профил на Global Group - компанията-майка, част от която е фирмата-продуцент на шоуто. Там по темата е споделен линк от статия на вестник "Труд" със заглавие "Служители в склад пребиха журналиста Димитър Върбанов".

Макар в текста към линка да се говори за агресия, споделянето на материал с такова заглавие означава, че към 19:20 на 26 септември "Господари на ефира" споделят тази дефиниция за случилото се с Върбанов. Кратък преглед на страницата показва, че вероятно извън този случай, не се пускат материали с неточни заглавия или твърдения спрямо фигури от екипа на предаването.

Предположихме, че страницата на компанията се поддържа от PR-а Ани Халваджиян, която е и братовчедка на Магърдич и Джуди Халваджиян. Затова проверихме публичните постове и в нейния профил. Така се натъкнахме на следния пост, пуснат отново на 26 септември, около час и половина след поста в страницата на Global Group:

Любопитен тук е не постът на Халваджиян, а прикаченият линк. Ясно се вижда, че това е статия в официлния сайт на "Господари на ефира" със заглавие "Нападнаха и биха журналиста Димитър Върбанов". При кликане на линка се вижда, че заглавието впоследствие е променено. Кога се е случило това - минути след излизането на материала, на следващия ден или в разгара на скандала с видеоматериалите, разпространени от Mediapool - не се наемаме да кажем.

За да отхвърлим хипотезата, че профилите на Global Group и Ани Халваджиян са хакнати от недобронамерен човек, решихме да проверим кешовете в глобалната търсачка Google. Написахме същото заглавие и отново там излязоха резултати, които говорят за побой - както от сайта на "Господари на ефира", така и от сайта на Нова.

Интересен детайл към снимката е, че неоградените линкове са към Gong.bg и Vbox7 - отново част от медийната група на Нова телевизия.

Възможно ли е Димитър Върбанов сам, прескачайки редакторите на "Господари на ефира" и продуцентите на шоуто, да е проявил този "груб пример на лоша журналистика" (по думите на Джуди Халваджиян)? Как информацията за случилото се е стигнала от мястото на събитието до нюзруума на Нова телевизия? Защо медиата е приела думите на Върбанов (или този, който е съобщил за случая) без елементарна проверка? "Господари на ефира" сега ли разбраха какви са методите на работа на Върбанов? И ако единствено той е грешен, каква трябва да е ролята на оператора, който също работи за шоуто?

И още - няколко дни ли трябваше на екипа на "Господари на ефира" да разберат как е процедирал Върбанов? Никой в екипа ли не е видял суровия материал на оператора?

Засега тези въпроси остават без отговор. Надяваме се обаче скоро да научим поне част от тях. Защото, както казва Маги Халваджиян - истината е само една.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама