Игра провокира децата да научат повече за историята на траките

17:30, 01 окт 18 / Любопитно 25 442 Topnovini
1

Учени създадоха интерактивна игра „Траките“, с която провокират децата да научат повече за миналото ни по забавен начин. Чрез пъзели, предизвикателства и любопитни задачи те научават повече за бита, културата и традициите на древните племена обитавали нашите земи.

Играта представлява преминаване през камерите на тракийска надгробна могила, като в различните помещения има пъзели, ребуси и забавни въпроси, които децата трябва да решат за да преминат на по-горно ниво. Прототипът на гробницата е могилата "Оструша" в Долината на тракийските царе.

„Преминава се през шест зали, има оръжейна, светилище, съкровищница и др. Играчът вижда различни артефакти и за да премине от една зала в друга той научава любопитна информация и трябва да реши различни задачи. Тествали сме вече играта при деца в няколко училища и те са много впечатлени“, разказа пред БНР специалист от Института по математика и информатика на БАН, където е разработена играта.

В разработването на играта освен българските учени са участвали и специалисти от Изследователския институт по автоматизация и изчислителна техника към Унгарската академия на науките. За разработването е използван труд на траколога проф. Малвина Русева.

Учените имат и идея за разработване и на игра за туристически комплекс "Акве калиде". Тя ще е като кладенец на времето, през който трябва да се премине след като играчът научи любопитни факти за селището и реши занимателни задачи.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани