Коя е жената модел за „Малката русалка” в Копенхаген?

18:40, 01 окт 18 / Любопитно 25 1013 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Преди повече от век голям меценат на изкуството подарява на гражданите на Копенхаген скулптурата на една от най-известните героини на разказвача на приказки Ханс Кристиян Андерсен. „Малката русалка” се е превърнала в символ на датската столица и милиони туристи всяка година пристигат, за да я видят от близо.
 
Статуята е поставена в залива на старото пристанище на града, на крайбрежната алея Лангелини. Бронзовата фигура е открита официално на 23 август 1913 г. Русалката, седнала на гранитна скала край морето и загледана в хоризонта с натъжени очи, е с височина 1,25 м и тегло около 175 кг.
 
Историята разказва, че статуята била поръчана от Карл Якобсен, собственик на пивоварна „Карлсберг”, който бил голям почитател на балета по едноименната приказка. Той бил пленен и от примабалерината от Кралския театър Елън Прайс, която изпълнявала ролята. Затова помолил Елън да позира на Ериксен за изработването на скулптурата, но тя отказала да застане гола пред твореца. Тогава в модел за тялото на статуята се превърнала съпругата на скулптора. Главата запазила чертите на обожаваната балерина.
 
Въпреки възхитата, която буди и в местните, и в туристите, паметникът през годините има интересна и нелека съдба. Приказната героиня многократно е ставала обект на вандалски нападения - заливана с боя, чупена й е ръката, няколко пъти е обезглавявана, два пъти е увивана в бурка, а през 2003 г. цялата е бутната от скалата.
 
Първото нападение е регистрирано през 1964 г. - неизвестни хулигани обезглавяват русалката. Благодарение на запазената гипсова отливка обаче бързо е отлята нова глава. Властите монтират нощно осветяване на паметника с прожектори, организират и жива охрана. Още същото лято обаче русалката отново става жертва на грозна атака. Двама подпийнали младежи отрязват с ножовка дясната й ръка.

Паметникът отново е ремонтиран и русалката е върната на гранитната морена в залива. В действителност скулптурата на пристанището винаги е била копие на оригинала, като се твърди, че той се пази на сигурно място.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама