Проучват една от кулите на антична Бонония

20:40, 27 сеп 18 / Култура 25 1901 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Археолози във Видин проучват една от кулите на антична Бонония - най-масивната римска крепост по поречието на Дунав у нас. Тъй като за обекта няма финансиране, заедно с доброволци близо 20 дни археолозите работят без заплащане, съобщава БНТ.

На кула от западната крепостна стена на Бонония се натъкват случайно преди 30 години при строеж на жилищен блок. Наскоро археолози подновяват разкопките на обекта. Разкриват крепостната стена, чиято широчина е 4 метра.

"Пред нея се открива и сега в момента проучваме кула с десетоъгълна форма, която няма до сега проучена в България. И освен това запазеността тук на архитектурните конструкции е много добра", обясни доц. д-р Здравко Димитров.

Останките от римското селище са под самия град и затова са пощадени от иманярите.

"Тук ние откриваме абсолютно всички пластове, от османската епоха, от средновековната епоха по времето на видинското царство и късната античност от 4 до 6 век, с едно огромно количество находки в тези пластове", допълни доц. д-р Димитров.

Целта е след като бъде проучена и реставрирана, цялата крепостна стена, да може да се види и от туристите.

"Обекта е многоообещаващ. Видин ходи върху историята си. Тя може да бъде показана... А всичко това е в нашия град и няма проблем да бъде показано и експонирано, което ще привлече допълнително туристически поток", обясни археологът Ваня Ставрева.

Заедно с археолозите, като доброволци работиха ученици и студенти. От общината изпратиха на помощ строителна група.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама