Нетипична археологическа находка направиха във варненската местност Джанавара

18:00, 23 авг 18 / Култура 25 1787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Парче от малка керамична скулптура, която представлява част от лицето на мъж. Това откриха буквално преди дни археолозите от варненския Регионален исторически музей, които и това лято проучваха раннохристиянския комплекс в местността Джанавара край Варна. Такъв тип предмети (керамични фигури) не са характерни за епохата - не са намирани не само у нас, но и в чужбина.

Изображението е много ясно, с характерни черти: широки повдигнати вежди, големи широко отворени очи. Публикуването му ще предизвика голям интерес сред специалистите, които изследват периода на ранната Византийска империя между IV и началото на VII век.

Като цяло, в раннохристиянското изкуство преобладават двуизмерните изображения, а скулптурите, независимо от материала за изработка, са били рядкост. Що се отнася до керамичните фигурки (т.нар. теракоти), толкова разпространени през по-ранните епохи, на практика те не се откриват през IV – VII в. Това прави находката от Джанавара наистина изключителна, предава БНР.

Археолозите вече знаят със сигурност и как е изглеждал дворът с колонади (атриум) на манастирския комплекс. На място са намерени някои от базите на колоните, както и два от капителите.Първата част от помещенията на юг от атриума са разкопани изцяло – те са твърде големи и най-вероятно не става дума за монашески килии, а за обслужващи помещения – трапезария и спални за някои от поклонниците, които са идвали от други места.

Раннохристиянският манастир в местността Джанавара се датира между средата на V и началото на VII век. Разположен е над варненския кв. „Аспарухово”. Разкопките започват братя Шкорпил в началото на миналия век, възобновяват се през 1997-а. Разкрита е уникална за нашите земи раннохристиянска църква с четири кули. Около нея са разположени манастирски сгради. В обекта през годините на проучване са намерени гробници, мозайки, архитектурни детайли, мощохранителница с мощите на светец.

Ръководители на разкопките са Александър Минчев и д-р Васил Тенекеджиев. И тази година в проучванията на Джанавара се включиха чуждестранни студенти - доброволци, които са на полево училище по археология. Те са у нас, благодарение на българската фондация "Балканско наследство”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама