По-високото образование предразполага мъжете към изневери, но не и жените

20:00, 27 сеп 18 / Любопитно 25 1019 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Шведски учени установиха, че мъжете изневеряват повече, ако са завършили колеж или са бармани, съобщи вестник "Дейли мейл", цитиран от БТА.

Работата в бар предразполага и жените към изневери, но не и ако ако са завършили колеж. Това твърдят учени от университета на Стокхолм, които са наблюдавали стотици хиляди двойки повече от 20 години.

Хората, които набират висококвалифицирани специалисти, също са големи флиртаджии.

Учените мислят, че ресторантьорството и търсенето на специалисти предразполагат към афери, защото хората прекарват повече време служебно с представители на другия пол. Що се отнася до образованието, обаче те не могат да дадат обяснение защо се отразява различно на мъжете и жените.

Най-верни са фермерите, библиотекарите, фармацевтите.

Учените са проследили милиони двойки на възраст от 20 до 44 години, които са били семейни от 1981 г. до 2002 г. Всички са работили поне една година. За този 21-годишен период повече от 215 000 от наблюдаваните семейства се развели.

Резултатите показват, че мъжете два пъти по-често предизвикват разпадане на брака. Причините за това може да са няколко.

"Може да има културни фактори - разводът или смяната на партньора е по-приемлив за мъжете, или мъжете е по-вероятно да се възползват, ако са заобиколени от жени, но не и обратното" - каза ръководителят на екипа д-р Каролине Угла.

Възрастта също има значение, що се отнася до риска от развод. Както мъжете, така и жените са по-склонни към афери на възраст от 23 до 29 години. Сключилите брак на 40 или повече години се развеждат почти два пъти по-рядко, отколкото тези, които са го направили на възраст от 16 до 22 години.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама