Откриха нов вид неонови рибки

19:00, 26 сеп 18 / Любопитно 25 1081 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учени не са наясно как рибка с ярки цветове по тялото си е останала неоткрита толкова дълго време. Става въпрос за нов вид коралови рибки, кръстени Tosanoides aphrodite, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Специалисти идентифицирали въпросния вид неонови рибки сред рифовете край архипелага Сао Педро и Сао Пауло, близо до брега на Бразилия. Вероятно отдалеченият им хабитат в екваториалната част на Атлантическия океан е станал причина видът дълго време да убягва от наблюденията на учените. Но след като забелязали яркия розов, жълт и зелен цвят по тялото на рибката, учените не могли да насочат погледите си другаде.

"Това е една от най-красивите риби, които някога съм виждал. Съзерцаването й бе толкова вълнуващо, че ни накара да игнорираме всичко около нея", каза Луиз Роча от Калифорнийската академия на науките.

Генетичният анализ потвърдил, че видът принадлежи към семейство Tosanoides, за което учените доскоро смятаха, че се среща единствено в Тихия океан.

Новооткритият вид е кръстен на древногръцката богиня на любовта и красотата Афродита.

Не всички срещащи се в Бразилия видове риби се отличават с ярки цветове. Някои видове живеят на дълбочина близо 120 метра, т.е. в зоната на здрача, където има съвсем малко червена светлина.

"Рибите от зоната на здрача са с розов или червеникав цвят. Червена светлина не прониква до тези дълбини. Това прави рибите невидими, докато върху тях не падне светлина, използвана от водолази", поясни Хъдсън Пинейро от екипа.

Учените смятат, че T. aphrodite е един от многото неоткрити видове риби, които живеят в зоната на здрача в кораловите рифове.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама