Австралийски учени разгадаха тайната защо някои портокали изведнъж се сдобиват с морав цвят, след като бъдат прясно нарязани с нож, съобщава ДПА, питирана от БТА.
Изследването било проведено, след като домакинята Нети Мофит, жителка на предградие на Бризбейн, забелязала странното явление. Тя разрязала пресен портокал за своя 2-годишен син, който бързо след това станал с пурпурен цвят.
"Цитрусът изглеждаше, сякаш някой го е потопил в мастилница, каквато няма вкъщи", коментира изумената австралийка. Плодът бил с непроменен вкус, въпреки нездравия си цвят. Учените установили, че реакцията се получава след като портокалът влезе в контакт с наострен нож.
Стюарт Карсуел от здравното ведомство на Куинсланд провел редица тестове. Оказало се, че антоцианините, антиоксидантите, влизащи в състава на този цитрусов плод, реагират на стоманените частици на наскоро наточеното острие на ножа. При този процес портокалът става с морав цвят там, където е преминал металът. От здравното ведомство уточниха, че портокалите с променен цвят не са опасни за хората, които ги консумират.
Добави коментар