Създадена от компютърен алгоритъм картина отива на търг

09:20, 22 сеп 18 / Любопитно 25 981 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Роботи могат да свършат много неща, извършвани по-рано от хора, но могат ли да заменят художници? Екип от френски предприемачи решил, че това е възможно. За целта създал компютърен алгоритъм, който може "да нарисува" оригинални картини, притежаващи известна прилика с шедьоври на стари майстори на четката като Рембранд, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Изображенията на въображаемия Барон Белами са с донякъде неясен окончателен вид, който едва ли би впечатлил почитатели на творчеството на Рембранд, но са достатъчно добри, за да накара аукционна къща "Кристис" да изложи едно от тях на търг в Ню Йорк през октомври, като оценката му е между 7000 и 10 000 долара.

"Ние сме художници с различен вид четка за рисуване в ръка. Четката ни за рисуване е компютърен алгоригтъм", каза компютърният инженер Юго Казел-Дюпре, който основал екипа заедно с приятелите си от детинство Готие Верние и Пиер Фотрел.

Творбите са създадени от Generative Adversarial Network, алгоритъм, който се научава да генерира нови изображения въз основа на база данни за съществуващи творби. В случая с изображенията на Барон Белами става въпрос за 15 000 портрета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама