Има огромен брой материали, описващи какво точно е дегустацията и как точно става. Стъпките са добре известни – гледане, помирисване, опитване.
Проблемът на повечето указания, е, че отделят много внимание на първите две – гледане и помирисване. И точно, когато отпиваме и става интересно насоките за какво да внимаваме са съвсем повърхностни.
От farmhopping.com дават много кратки и ясни насоки за дегустирането и на какво да обърнем внимание.
Външен вид
Накланяте чашата под ъгъл 30 до 45 градуса и гледате. Обърнете внимание на прозрачност, цвят и евентуално вискозитет. Това трябва да става на бял фон и в добре осветени пространства. Две условия, които почти винаги не са изпълнени, да не говорим, че обикновено сме нетърпеливи да опитаме.
Всички вина обикновено са искрящи и бистри, ако са дори леко замъглени, това се смята за недостатък.
Аромат
Първо помиришете чашата без да я разклащате, така ще усетите най-ефирните аромати. Завъртете чашата, за да освободи ароматите си и опитайте следните техники – кратки бързи вдишвания, или едно дълбоко вдишване, вдишване през различните ноздри.
Време е да вдишате дълбоко – не се притеснявайте да пъхнете дълбоко носа си в чашата и да вдишате няколко пъти. Асоциирайте ароматите. За да ви е по-лесно, разделете си ги на групи – усещате ли плодове? Какви? Бели? Червени? Цветя? Подправки? Какви? Кожа? Тютюн? Масло?
Вкус
Ето ни в най-интересната част. Тук има един лек проблем, можем да различаваме само четири вкуса – сладко, солено, кисело и горчиво.
Да, реално вкусът е най-ограниченото ни сетиво, а когато отпием се случват ужасно много неща, които трябва да забележим и опишем и запомним и то с помощта само на тези четири вкуса.
Отпиваме и трябва да обърнем внимание на вкусовете, които виното има – сладко, кисело, горчиво, а понякога и солено; усещанията за допир – дали е гладко като коприна, или леко зърнисто, или грубо като шкурка; усещанията за тежест и плътност на течността; дължина и интензитет на усещанията.
Добрите вина предлагат повече аромати, при това от различни групи – плодови, подправкови, кожа, и т.н.
Изключителните вина имат всичко това, но имат и по-голяма дължина и интензивност на усещанията.
Добави коментар