Британски учени направиха една на пръв поглед нормално разкритие за чушките, което обаче изненада мнозина. Оказа се, че различните на цвят пиперки не са чак толкова различни една от друга. Истината е проста – всички чушки всъщност са зелени.
Да, всяко чушле е първоначално със зелен цвят, а от различната му степен за „узряване” се променя и цвета на чушката.
„Но не си мислете, че ако оставите една зелена чушка в дома си или в хладилника си тя ще стане жълта или червена. Не, това се случва само в градината”, казват учените.
Точно заради узряването се обяснява и факта, че зелените чушки са с „по-остър” вкус, а червените са най-сладки – просто те са най-узрели.
Научната обосновка е, че промяната на цвета е причинена от разпадането на хлорофил. Именно този елемент влия на цвета на чушката, пише Агрозона.
Добави коментар