Над един милион са спечелили горските от незаконната търговия

16:51, 19 сеп 18 / Крими 25 502 Topnovini
1
2
3
4
5
6
7
8
9

Над 1,2 милиона лева е спечелила 5-членната банда, водена от столичния шеф на Дирекцията на горите, от незаконна търговия с дърва за 8 месеца. Това съобщи наблюдаващият прокурор по разследването Ангел Кънев. Вчера Спецпрокуратурата и ГДБОП удариха групата, която от 2014 г. се е занимавала с незаконна сеч и продажба на дърва, държавна собственост.

Те са имали Горския държавен фонд като бащиния", каза зам.- директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

В групата, освен шефа на Дирекцията по горите в София, попадат и директорът на Горското в Своге, двама лесничеи и надзирател към Министерството на правосъдието, който е син на един от горските, обясниха от прокуратурата. Членовете на групата използвали социално слаби хора, които карали да секат незаконно дърва. След това дървата се изнасяли с фалшиви марки. Двамата директори в Горското се занимавали основно с продажбата на дървесината, като дори прекратявали административни преписки за нарушения по сигнали на граждани, станали очевидци на незаконната сеч.

Дървата се продавали в Софийска и Благоевградска област, най-вече ги изкупувала фабрика за пилети.

Всеки, който се е осмелил да подаде сигнал срещу групата, е бил заплашван, като дори членове на бандата запалили и кола на един от съобщилите в полицията за престъпленията на бандата горски.

"Става дума за поголовна сеч", каза Темелакиев и разкри, че групата крадяла гориво на Горското стопанство в Своге.

Утре прокурор Кънев ще поиска постоянен арест от съда на четирима от задържаните, пише 24 часа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани