Борисов: До 2024 г. АМ „Хемус“ ще е готова, както обещах

14:55, 19 сеп 18 / Икономика 25 1947 Шрифт:
Topnovini

"Върви мащабно строителство и така, както съм обещал на хората от Тетевен, Севлиево, Габрово, Търново, Търговище, Варна, до 2024 година АМ „Хемус“ ще е готова". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който във вторник инспектира строителството на участъка между Ябланица и Боаза, предаде NOVA.

Премиерът изтъкна, че това е най-трудният за изграждане участък, за който се изисква огромен труд и капацитет. Той ще струва 55 млн. лева. Регионалният министър Николай Нанков уточни, че цената е с 40% по-ниска.

„Виждате как се строи в планината - тези българи в камионите, в багерите, във валяците, са герои също. Това прави БВП, това ще доведе повече бизнес и туристи“, добави Борисов.

Той подчерта, че на 15 август ще започне строителството от Белокопитово до Търговище, а междувременно ще стартират тръжните процедури и за двата лота до Велико Търново.

Попитан за АМ „Струма“, Борисов каза, че през есента за движение ще бъде пусната отсечката до Сандански.

Мащабно строителство тече и в образователната инфраструктура, каза още премиерът и добави, че за над 620 млн. лв. се строят и ремонтират училища и детски градини.

По отношение на хората с увреждания министър-председателят посочи, че в момента върви разпоредената от него проверка на дневните центрове. „Имаме доста информация къде какво се случва и взимаме мерки“, заяви Борисов. Той изрази очакване до края на годината да се направи и информационната система, което беше договорено по време на срещата му с Национално представителните организации на хората с увреждания и с представители на майките на деца с увреждания.

„В новия бюджет със 150 млн. лв. повече ще имаме в системата. Ако работим така, както в момента, ще могат да се осигуряват допълнително средства и през следващите години“, подчерта премиерът.

„Всички системи имат нужда от повече финансиране“, каза още Борисов, като същевременно напомни, че са били платени над 6 милиарда – за КТБ, за руските реактори и за американските централи. „Това са две магистрали „Хемус“, добави премиерът в заключение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама