Сайт показва къде във Варна най-често стават катастрофи

18:10, 18 сеп 18 / Любопитно 25 273 Topnovini
1

Програмист от Варна създаде онлайн карта, която показва местата в морската столица, където най-често стават пътни инциденти.  

Картата дава възможност да се разграничат местата, където са регистрирани произшествия само с превозни средства и местата, където участие в инцидентите имат и пешеходци. Има опция да се показват само инциденти, станали по тъмно, при минаване на червено или неправилно пресичане на пешеходци. За всяко отбелязано ПТП потребителят може да прочете подробно какво се е случило.

Мястото в града, където най-често можем да видим неправилно пресичане на пешеходци, е кръстовището на бул.”Владислав Варненчик” и ул.”Георги Бенковски” (до Образцов дом), става ясно от картата. А най-голям риск да бъдем ранени или убити при инцидент на пътя има на булевардите „Владислав Варненчик”, „Осми Приморски полк”, Христо Смирненски”,”Трети март” и  „Народни будители” в кв.”Аспарухово”.

Разработката е на Дмитрий Галихин - 35-годишен руснак, който от 6 години живее във Варна. По професия той е програмист. Подобряване на безопасността по пътищата му е хоби. 

Картата на катастрофите във Варна се базира на ежедневните бюлетини на местната полиция. Качени са данни за 3 години назад. Картата обаче е непълна, защото предоставя информация само за регистрираните инциденти с пострадали. Освен това за някои от произшествията в бюлетините няма посочено точно място, обясни за ''Дарик'' създателят на проекта. 

Освен като информация за шофьорите и останалите участници в движението, картата може да служи и като инструмент за анализ. Лесно може да се прецени къде е нужно да се подобри уличното осветление, да се обособи нова секция на даден светофар или да се намали радиусът на проблемен завой.

Анализите си Дмитрий Галихин няколко пъти е изпращал по електронна поща на общинската управа. Досега не са го потърсили. Той обаче не се отказва и възнамерява да внесе в Община Варна конкретни мерки за всички опасни кръстовища. 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Ключови думи
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Трябва ли работещите да плащат сами първия ден от болничния си?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 115 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.