Ежедневното пиене на аспирин вреди на здравите хора

09:30, 18 сеп 18 / Здраве 25 1434 Шрифт:
Topnovini

При здравите възрастни хора, които не са преживявали инфаркт, практиката да пият ежедневно малка доза аспирин може да предизвика повече вреда, отколкото полза, съобщи Reuters, пише БТА.

Учени от университета "Монаш" в Мелбърн установиха, че рисковете от кръвоизлив и дори рак са много по-големи при хората, които пият профилактично аспирин без медицински показания.

При тези, които вече са преживели инфаркт или инсулт, профилактиката с малки дози аспирин остава препоръчителна.

Повечето доброволци в изследването са били поне на 70 години. Те са били общо 19 000 души, от САЩ и Австралия. След около 5 години честотата на сърдечносъдовите заболявания не била значимо по-ниска сред 9525-те души, пиещи по 100 мг аспирин дневно, в сравнения с групата от също толкова хора, получавали плацебо. Вероятността от кръвоизливите обаче била с 38 процента по-висока в групата с аспирин, отколкото в групата на плацебо.

Що се отнася до хората с високо кръвно налягане или висок холестерол, които пият и други лекарства, повечето доброволци от тази категория в изследването нямали никаква полза от аспирина.

Аспиринът не променял картината и при смъртните случаи по каквато и да е причина. Най-голям дял за тях имали раковите заболявания, а те се оказали повече при хората, пиещи аспирин - 3,1 процента срещу 2,3 процента в контролната група. 

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама