Румен Радев откри учебната година на НГДЕК „Константин-Кирил Философ“

13:15, 17 сеп 18 / Култура 25 2527 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Всяка година българите посрещаме първия учебен ден като истински празник – така е било, така и ще бъде, защото жадният за напредък български народ от векове предава преклонението пред знанието като най-скъп завет на своите деца. Това заяви президентът Румен Радев на тържественото откриване на учебната година на Националната гимназия за древни езици и култура /НГДЕК/ „Константин-Кирил Философ“. Церемонията се състоя в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“.

Държавният глава подчерта, че НГДЕК има впечатляващи и богати традиции, чувство за общност, а ученици и учители градят мостове между минало и бъдеще. „Вие имате благородната мисия да търсите и да обобщавате мъдростта на предишните поколения и да я предавате на нас, в нашето забързано съвремие“, посочи Румен Радев. На всички ученици президентът пожела все така всеотдайно в сърцата им да гори пламъкът на познанието. „Нека никога не забравяте, че най-важният урок, е че всички мечти се постигат с любов, много труд, с вяра и всеотдайност“, отбеляза Румен Радев.

Към дванадесетокласниците от НГДЕК, на които им предстои да решат какво да учат след завършването си, президентът се обърна с думите: „Каквото и да изберете, най-важното е да не спирате да отстоявате с думи и дела територията на духовността, човечността и достойнството. И където и да отиде, каквото и да вършите, да бъде с мисъл за България“. Държавният глава изказа и дълбокото си уважение и благодарност към българските учители – „без тяхната всеотдайност и вдъхновение знанието, светлината и прогресът на обществото са невъзможни“, подчерта Румен Радев.

Президентът използва повода да поздрави и всички първокласници в страната и им пожела „смело да крачат по необятния път на познанието“.

Първият учебен ден е животворно събитие в нашето битие – символ на почитта на българина към образованието, той отразява стремежът на българина към духовност, наука и просвещение, заяви в приветствието си директорът на НГДЕК Мариела Папазова. Тя заяви, че гимназията има специфична мисия – да възроди и развива класическото образование на България, което лежи в хилядолетната ни история и култура. Възпитаниците на НГДЕК са „избрани люде“ – единомислещи в истинската вяра, устремени към добри дела и нравствено грамотни, отбеляза Мариела Папазова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама