Европа с нов лидер?

11:30, 17 сеп 18 / Политика 25 1306 Шрифт:
Автор:

Който не познава миналото си, няма бъдеще.

През 1683 година, великия везир Кара Мустафа обсажда Виена и затяга примката около последното сериозно препятствие пред турското нашествие в Западна Европа. Войната има религиозен привкус. Папата призовава всички християнски владетели да се включат в отстояване на християнска Европа. По това време френския крал Луи XIV, удобно се прави на разсеян, удря немците в гръб и взима Елзас. Австрийският император се е скрил, Краков и Виена са непосредствено заплашени.

Полският крал Ян III Собиески е човекът, който през 1683 г. повежда християнските войски и побеждава турците във този втори опит да завземат австрийската столица (първият е през 1529 г.)
Поражението на турците под стените на Виена е събитие с огромни последици: Завършва завоевателният период в историята на Турция за повече Европа.
Всички, начело с папата, го приветстват като спасител на християнския свят, а той перифразира Юлий Цезар: „Дойдох, видях, Бог победи”.

Днес, картината е драматично подобна.

Докато либералните щения на ЕП , френския президент и немския канцлер поставят Европа под сериозна мюсюлманска зависимост, се ражда новото лидерство в Европа.

Днес Орбан заедно със своите полски и чешки колеги ясно застават зад каузата: Християнска Европа. Нито Макрон, нито Меркел говорят за християнство, те говорят за европейски ценности наложени в Договора от Лисабон, който замени проект за Конституция на ЕС, отхвърлен първоначално на референдум от Франция, Холандия и Ирландия.
Очевидно защитата на Европа и християнския характер на континента е в разрез с всички либерални партии в ЕП. Характеристика на либералите и левите е атеизма. Християнството куриозно започна да се отъждествява с национализма.

В понеделник евродепутатите от Комисията по гражданските права гласуваха за започване на санкции против Будапеща заради нарушаване на върховенството на закона и на европейски ценности от правителството на Орбан.
Докладът на евродепутата от зелените, Джудит Сарджентини изброява "безпокойствата" на европарламента, които се отнасят до "функционирането на конституционната и изборна система", "независимостта на съдебната власт", "корупцията и конфликтите на интереси" и до различни индивидуални свободи, както и правата на бежанците.

Действието бе предприето в контекста на политиката на премиера Виктор Орбан, чиято дясна партия "Фидес" управлява Унгария от 2010 г. и който беше преизбран през април за трети пореден мандат Тя принуди фондация "Отворено общество" на милиардера Джордж Сорос да обяви, че напуска страната.
Унгария наложи 25% данък върху чуждите дарения на неправителствени организации и даде правото на вътрешния министър да затваря НПО, ако реши, че дадена организация застрашава националната сигурност. Орбан критикува остро "Отворено общество“ и обвини фондацията, че се меси в политиката на страната. През януари партията на Орбан внесе законопроекти под името "Спрете Сорос!", за да защити националния суверенитет.

Правото и отговорността са двете страни на една монета. Либералите ги разделят, натоварвайки определени групи с власт без отговорност. Това те наричнат граждански сектор. Но всъщност това са платени от либералите НПО структури, които претендират и получават политическа власт, която по своята същност е нелегитимна, но реална. Тази власт не произлиза от народа- те не са минали през избори, не носят отговорност пред гласоподаватели. Така не просто се заобикаля конституционния ред, така се разрушава основната идеята за демокрация. Тази паралелна структура налага идеята, че ако една демокрация не е либерална, тя изобщо не е демокрация.
Резултатът е, че използвайки демократичните инструменти либералите и създадената от тях паралелна власт всъщност унищожават самата демокрация.

Виктор Орбан отправи остри критики към доклада на Сарджентини, определяйки го като "злоупотреба с правомощия" и каза, че той съдържа 37 "сериозни изопачавания на факти".

Ще осъдите не правителство, а държава и народ, каза Орбан, цитиран от БТА.
"Унгария от хилядолетие принадлежи към европейското християнство. Унгарците проляха кръв за свобода и демокрация срещу войските на СССР, приехме източногермански приятели при отварянето на границата. Съдят ни хора, наследили демокрацията, без да излагат живота си на опасност за свобода. Докладът е обида за Унгария и за честта на унгарския народ", допълни Орбан.

Миналата седмица Макрон поиска от ЕНП "да изясни позициите си". "Не можете едновременно да сте на страната на канцлера Меркел и на премиера Орбан, това е сигурно", заяви френският президент.
Ръководителят на групата на либералите Ги Верхофстад заяви, че на Унгария нямаше да бъде позволено да се присъедини към ЕС през 2004 г., ако беше такава, каквато е днес.
Групата на левите и на Зелените заяви, че "авторитарните действия на Орбан трябва да бъдат спрени".

Европейските консерватори и реформатори, Европа на нациите и свободата (крайната десница) отхвърлят резолюцията. Групата на социалистите и демократите, Алиансът на либералите и демократите, Зелените и Европейската обединена левица/Северна зелена левица (крайнолеви) я подкрепят.
Решението за Унгария не е окончателно. То влиза в Европейския съвет, където няма да мине, ако държава - членка наложи вето. Очакват се най-малко три страни да бъдат против - Полша, Италия и Чехия.
Винаги, когато говоря за християнска Европа пред Европейския съвет, другите ме гледат, сякаш съм дошъл от Средновековието, споделя Орбан.

Някои виждат в миграцията възможност. В продължение на едно-две десетилетия европейската интелигенция с леви възгледи е била теоретично подготвена за това. Сега просто си имаме работа с реална и силова политика. По всичко личи, че по-голямата част от имащите право да гласуват имигранти, ще изберат лявото веднага щом получат гражданство. Така се внасят бъдещите леви избиратели на Европа, коментира Орбан.

„Заради политическата коректност Европейският съюз се превърна в един своеобразен кралски двор, където всеки трябва да се държи прилично, при все това миграцията е спешно предизвикателство пред нас. Тя предизвиква толкова много неочаквани последици и въпроси без отговор за европейската идентичност или пък ролята на християнството само по себе си.

Моето лично впечатление е, че когато се отнася до въпроси от духовен характер, европейският елит обсъжда само банални и второстепенни теми. Приятни неща, като правата на човека, прогрес, мир, откровеност, толерантност. В публичното говорене ние не засягаме фундаменталните теми, а именно откъде произлизат тези приятни неща. Ние не говорим за свобода, не говорим за християнство, не говорим за нацията и за гордостта.“, категоричен е Орбан.

Миналата седмица, на конференция в Швеция, три дни след парламентарните избори в страната, Далай Лама заяви, че „Европа принадлежи на европейците“. Тибетският духовен водач каза, че бежанците трябва да се върнат в родните си страни и да се заемат с възстановяването им.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама