Омбудсманът: Задържането на двамата журналисти нарушава човешки парва

13:10, 14 сеп 18 / Политика 25 898 Topnovini
1

Омбудсманът Мая Манолова е разговаряла със старши комисар Димитър Попов, директор на Областна дирекция на МВР – Перник относно задържаните от полицията в Радомир журналисти Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania.

От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождаването им в 4.30 часа, омбудсманът е констатирал, че е налице неоснователно и противозаконно задържане на журналисти, по време на осъществяване на тяхната професионална дейност.

Общественият защитник заяви категорично, че освен противозаконното лишаване от свобода на двама журналисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на гражданите да получават и търсят информация.

Поради тази причина Мая Манолова изисква пълна информация и публичност по случая, адекватни действия и търсене на дисциплинарна отговорност, ако бъдат установени превишаване на правомощията от страна на служителите на МВР.

"Липсата на информация остава впечатление в обществото, че е направен опит за възпрепятстване на журналистическо разследване", смята Манолова, която е разговаряла и с посланика на Румъния у нас – Йон Гъля, който я е информирал за предприетите действия от негова страна.

Омбудсманът е готов да окаже пълно съдействие и подкрепа на двамата журналисти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Анкета

Ще гласувате ли на предстоящите избори?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 29 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.