Трябва ли родителите да бъдат приятели на децата си?

16:00, 13 сеп 18 / Любопитно 25 994 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За взаимоотношенията между родители и деца са изписани стотици книги и измислени различни теории. Едни препоръчват по-свободно поведение, други - повече наказания, трети - приятелство, четвърти - проява на респект.

Но къде е истината? Всяко дете е уникално и все още няма универсален отговор на този въпрос.

Най-важното при възпитанието на детето е да има баланс. Приятелството и родителството са две напълно различни сфери. Истината е, че ако отглеждаме нашите деца като приятели, всичко ще бъде много по-лесно за нас. Но ролята на родителя е много по-сложна. Децата освен от приятелско отношение се нуждаят от определяне на граници, дисциплина и ръководство. Ролята на родителите е да възпитават децата си, да ги учат и да ги коригират, когато те правят грешки.

"Така че, ако в самото начало ви приемат като приятел, почти невъзможно е да наложите ограничения или да бъдете в състояние да ги убедите в необходимостта от дисциплина", казва гръцката психоложка и педагог Елени Хадиараку.

Според психолога Димитрина Проданова е важно децата да имат респект от родителите си.
„Много родители в стремежа си да бъдат близки с децата си наистина им стават приятели, но детето се нуждае и от опора, от граници, от категорични ясни правила, от ясно "Не" по определени въпроси. Това формира емоционално здраво дете, а не-прави каквото искаш, както искаш, когато си искаш. Да, може да е според свободната му воля, защото се раждаме точно с този най-голям дар, но не за всичко", казва тя.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама