Нарастващата мощ на Русия и Китай може да отприщи екстремизма в развиващия се свят

20:40, 11 сеп 18 / Свят 25 1862 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Растящото икономическо и военно влияние на Китай и Русия може да подхрани екстремизма в развиващите се страни. САЩ трябва да се обвържат с останалата част от света в опит да се предотврати материализирането на тази заплаха. Това се предупреждава в нов доклад на работна група, в която участват лидери на Комисията 9/11, информира "Политико".

Докладът е публикуван 17 г. след терористичните атаки през 2001 г. Авторите на проучването, водени от бившия губернатор на Ню Джърси Том Кийн, републиканец, който председателства Комисията 9/11, и бившия републиканец Лий Хамилтън, вицепрезидент на комисията, не критикуват Тръмп и избягват партийно пристрастие. Но много от заключенията са в разрез с личния подход на американския лидер във външната политика.

От 2001 г. САЩ предимно са се съсредоточили върху предотвратяването на нападения на американска земя и атаки срещу екстремисти в чужбина, но Вашингтон трябва да положи повече усилия за предотвратяване разпространението на екстремистки идеи в уязвими държави, пише в доклада.

"Настъпи времето за нова стратегия на САЩ. Приоритет за американската политика трябва да бъде подсилването на нестабилните държави, да им се помогне да изградят гъвкавост срещу обезпокоителното разрастване на екстремизма в техните общества", допълва се още.

Според авторите на доклада държави като Русия и Китай увеличават икономическото и военното си влияние върху правителствата на "нестабилни държави". Предложената от Китай и Русия помощ във формата на заеми и военна помощ като цяло не идва с изисквания да се спазват човешките права, да има прозрачност и други аспекти на доброто управление.

Това позволява на Китай и Русия да увеличават влиянието си, а също така правителствата да избягват реформи, което води до разпространение на корупция.

В Африка, пише в доклада, "Москва е най-големият доставчик на оръжие...Докато САЩ отхвърлят искане на Нигерия за доставка на хеликоптери "Кобра" заради нарушаване на човешките права, Русия пристъпи и се съгласи да обучава нигерийските сили за сигурност".

Отбелязва се, че Китай е най-големият търговски партньор и най-големият кредитор в Африка, където някои държави може и да не успят да върнат заемите си, което ще позволи на Китай да поеме контрол над голяма част от инфраструктурата.

Отделно регионалното съперничество между Иран и Саудитска Арабия подклажда насилие, екстремистки идеологии и отчаяние в Близкия изток и Северна Африка.

Иран управлява повече от сто религиозни институции в Африка. Между 1982 и 2005 г. Саудитска Арабия е похарчила 75 милиарда долара за джамии и религиозни телевизионни канали в други държави.

Следващият доклад през 2019 г. ще предложи всеобхватна стратегия.

Работната група е сформирана от Конгреса и се помещава в Американския институт за мир.

В тазгодишния доклад комисията предлага три основни препоръки: атакувайте терористите и техните организации, защита срещу и подготовка при терористични атаки и спиране разпространението на тероризма.

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Веселин Маринов 04:49, 12 сеп 18

Путин трябва да се напляска по дупето щото е тъпанар и простак и убиец!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама